MD-2025, Chişinău, str. N. Testemiţanu, 30 Republica Moldova
Anticamera: Tel: (373 22) 85-23-03 Fax: (373 22) 72-78-80
Programare la telefon:   022-725-585 (800-1530)
022-852-183 (800-1200)
022-852-101 (1200-1530)
Serviciul presă: Tel: 022 852 487

Despre Noi

Banca de sange si Laboratorul de Urgenta

Prima banca de sange din Moldova

12 noiembrie 2009

Istoric
Banca de sange si Laboratorul de urgenta se afla la etajul 8 in blocul chirurgical. O astfel de amplasare permite de a apropia maximal si Serviciul de sange si diagnosticul de laborator de blocul de operatii si sectiile de reanimare.
Sectia a fost creata în a. 1973 în urma unirii Sectiei de transfuzie a sangelui si Laboratorului de urgenta. La început a fost prevazuta pentru colectarea sangelui de la donator, procesarea lui, investigatia de laborator, stocarea produselor sanguine si eliberarea lor in sectiile IOM. In componenta STS  era laboratorul izoserologic, unde  se  determina grupa de sange si Rh apartenenta pacientilor IMSP IO.
La inceput sangele donatorilor era colectat in flacoane de sticla cu conservant. Din 01.02.2002 s-a trecut la containerele de plastic monoutilizabile. In prezent donatorii de sange doneaza sange la Chisinau la Centrul National de transfuzie de sange sau la locul de trai in raioane in sectiile de transfuzie a sangelui.
Laboratorul de urgenta a fost deschis in an.1989 odata cu darea in exploatare a blocului chirurgical. La 01.07.2009 au fuzionat 2 sectii: Sectia de transfuzie a sangelui si Laboratorul de urgenta si s-a creat o singura unitate functionala, numita Banca de sange si Laboratorul de urgenta.
Sarcinile de baza ale Bancii de sange si Laboratorului de urgenta sunt:

1. Aprovizionarea pacientilor oncologici si hematologici cu preparate si componente sanguine, ceea ce include:

- Primirea derivatelor sanguine de la CNTS si stocarea lor in Banca de sange;

- Determinarea grupelor de sange si Rh apartenentii la bolnavii IOM;

- Efectuarea probelor compatibilitatii in sistemul ABO si Rh factor pentru concentrate ritrocitar inainte de hemotransfuzii;

- Eliberarea pacientilor hematologici si oncologici produselor sanguine.

2. Efectuarea unui sir de teste de laborator in mod urgent:

- investigatiile biochimice (determinarea glucozei, ureei, cretininei, bilirubinei, transaminazelor, amilazei s.a.);

- cercetarea sistemului de hemostaza;

- investigatiile hematologice (determinarea hemoglobinei, hematocritului, numarului de eritrocite, leucocite, trombocite).

Sectia este inzestrata cu aparataj medical de performanta: frigidere de volum mare, congelatoare, trombomixer, decongelatoare de plasma, bai de apa, microscoape binoculare, analizatoare biochimice, analizator pentru determinarea echilibrului acido-bazic, electrolitic, trombostat, centrifugi de laborator, centrifugi pentru tratament aferent.

In sectie se efectueaza pregatirea pacientilor pentru interventiile chirurgicale – hemodilutiile normovolemice, in cadrul carora se preleveaza autosange si se pregateste pentru operatie plasma proprie - cel mai inofensiv component sanguin. Pacientii cu paraproteinemii, cu intoxicatii endogene sunt supusi tratamentului aferent - plasmaferezaterapeutica. Pacientii cu eritrocitoze, eritremii sunt supusi eritrocitaferezelor.

Tratamentul transfuzional se aplica reesind strict din indicatii. Astfel, la anemii se fac hemotransfuzii de concentrat eritrocitar, in caz de dereglari in hemostaza se fac transfuzii de plasma de donator proaspat congelata, in tratamentul bolnavilor cu trombocitopenii, trombocitopatii insotite de sindrom hemoragic se aplica concentrate de plachete.

In prezent in sectie activeaza 3 medici, un laborant cu studii superioare, 2 asistente medicale, 7 felceri laboranti, 2 infirmiere. Microclima este favorabila activitatii: muncim cu totii cot la cot, avand acelas scop si sarcina - tratamentul efectiv al pacientilor IMSP Institutul Oncologic.