MD-2025, Chişinău, str. N. Testemiţanu, 30 Republica Moldova
Anticamera: Tel: (373 22) 85-23-03 Fax: (373 22) 72-78-80
Programare la telefon:   022-725-585 (800-1530)
022-852-183 (800-1200)
022-852-101 (1200-1530)
Serviciul presă: Tel: 022 852 487

Despre Noi

Sectia Diagnostic Endoscopic Intervenţional

   

 

Diana IAROVOI 

Sef sectie, medic endoscopist

Tel.: (373) 0 22 852 167

Istoric

Secția de endoscopie a IOM a fost înființata în a.1976 în fruntea careia s-a aflat Valeriu Berlinschi, înlocuit de d-na Galina Chiricenco. În a.1991 urmată apoi de d-nul Valeriu Botnariuc. În prezent șef secție este d-na Diana Iarovoi împeună cu echipa formată din medici endoscopiști Grigore Arîcu, Valeriu Botnariuc și Anatolie Zatîc asistati de asistentele medicale Natalia Muzâca, Tatiana Țilinschiși Lidia Pîrău.

Serviciul endoscopic este o ramură principală a medicinii moderne, fară de care stabilirea unui dignostic de înaltă precizie cu o verificare morfologică a acestuia nu poate fi concepută. Secția de diagnostic endoscopic intervențional din cadrul IOM reprezintă un serviciu bine format, avînd drept scop prestarea unor servicii calitative de înaltă performață populației.

Secția Diagnostic Endoscopic Intervențional al IOM este echipat cu aparataj endoscopic modern de ultimă generație, video sisteme EVIS Exera III cu o rezoluție HD; cu imagine în bandă îngustă (NBI) și cel mai larg unghi de vizualizare disponibil, cu ajutorul căruia medicii de aici pot diagnostica toataă gama de patologii a tractului digestiv superior, inferior, si sistemului respirator.

Serviciile medicale oferite populației

I. Endoscopie diagnostic

Videogastroduodenoscopia

- Videocolonoscopia

- Videobronhoscopia

- Videolaringoscopia

- Fibrorectoromanoscopia

II. Endoscopia intervențională

Hemostaza endoscopică prin injectare, clipare, diatermocoagulare si cu argon-plasma

- Polipectomie, mucozectomie

- Extragerea corpilor străini ai tractului digestiv și arborelui bronșic

- Recanalizarea stricturilor esofagiene

- Diatermocoagularea paliativă a tumorilor

- Lavaj bronșic

Informații pentru pacienți

Videoesofagogastroduodenoscopia (VEGDS) - procedură medicală prin care se examinează suprafața mucoasei esofagului, stomacului si a duadenului cu ajutorul unui aparat special numit gastroscop. VEGDS nu este dureroasă, are o durată foarte scurtă 5-7 min. fiind însoțită de o senzație neplacută. Pentru a minimaliza această senzație se administrează un spray special.

Pregătirea - gastroscopia se efectuiază pe stomacul gol, ultima cină ușoară la orele 18.00 ziua în ajun.

Videocolonoscopia (VCS)este procedură medicală prin care se examinează mucoasa începînd cu rectul și pînă în porțiunea terminală a intestinului subțire, reprezentînd standartul de aur în ceea ce privește explorarea colonului. În RM  cancerul colorectal ocupă un loc de frunte în structura morbidității în rîndul populației, de aceea colonoscopia trebuie efectuată obligatoriu la persoanele ce au depășit vîrsta de 50 ani.

Pentru a minimaliza disconfortul produs în timpul investigaței pacientului i se va administra anestetic inhalator (Pentrox 3ml).

Pregătirea - este necesară o pregătire prealabilă a colonului, renunțarea la alimentele solide și trecerea la o dietă lichidă. Ziua în ajunul investigației se consumă medicamentul cu efect laxativ recomandat de medic.

Videobronhoscopia (VBS) - este o investigație minim invazivă, o metodă de vizualizare a interiorului căilor respiratorii cu ajutorul unui aparat Bronhoscop. Rolul bronhoscopiei este diagnosticarea afecțiunilor respiratorii cu verificarea morfologică a acestora și evoluția tratamentului.

Pentru o siguranță maximă a sterilizării aparatajului endoscopic în secția DEI sunt utilizate mașini de spălat. Spălarea se efectuiază cu ajutorul unui detergent, iar dezinfectarea cu ajutorul unui dezinfectant special. Pentru siguranță în utilizare fiecare endoscop este identificat cu ajutorul unui dispozitiv personalizat.