MD-2025, Chişinău, str. N. Testemiţanu, 30 Republica Moldova
Anticamera: Tel: (373 22) 85-23-03 Fax: (373 22) 72-78-80
Programare la telefon:   022-725-585 (800-1530)
022-852-183 (800-1200)
022-852-101 (1200-1530)
Serviciul presă: Tel: 022 852 487

Despre Noi

Sectia Ginecologie nr.2

   

Alexandru GUDIMA

Sef sectie, conf., dr. hab. med.

Tel.: (373) 0 22 852 413

Istoric

Secția de Oncoginecologie a fost fondata odată cu Dispensarul Oncologic Republican în 1957. Primul Șef al secției a fost  Dr. Valentina Talda. În secție se efectua tratamentul chirurgical și radioterapia pacientelor cu cancer genital.

Pe parcursul anilor secția a fost condusă de maeștri în chirurgia ginecologică ca: V. Cobîleanschi, M. Gherman, Valentina Ciuvașeva, Lealea Ilieș. Din 1981, secția a fost divizată în secția Chirurgie Ginecologică și secția Radioginecologie. În perioada anilor 1981-1986 secția Chirurgie Ginecologică a fost dirijată de primul d.h.ș.m. în oncoginecologie Dr. Dora Ciobanu, fiind urmată în această funcție de d.ș.m. Dr. Liudmila Șvedova. Din 1996 pînă în prezent secția este condusă de conferențiar, d.h.ș.m. A. Gudima.

Obiectivele, scopul, sarcinile secției

Direcția prioritară în activitatea secției este diagnosticul și tratamentul combinat, chirurgia și chimioterapia pacientelor cu neoplazii maligne ale sistemului reproductiv feminin. Accentul se pune pe implementarea operațiilor chirurgicale combinate și noi scheme de tratament chimioterapeutic. La formarea specialiștilor secției o contribuție esențiala au adus profesorii d.h.ș.m. Iraida Iacovleva, d.ș.m. S. Coșciug, d.ș.m. G. Coșciug, d.ș.m. T. Monul, d.ș.m. Liudmila Șvedova, d.ș.m. Larisa Potapova.

Informație pentru pacienți

Secția Ginecologie Nr.2 dispune de 30 paturi. În secție se efectueaza tratamentul chirurgical al pacientelor cu patologii maligne, benigne și stări precanceroase ale organelor genitale feminine, dar și un șir de investigații pentru stabilirea diagnosticului.

La pacientele cu displazie severă și carcinom microinvaziv al colului uterin și la pacientele de vîrstă reproductivă se efectueaza operații de păstrare a organelor reproductive în stare funcțională. Tratamentul se efectuează după un examen minuțios citologic și histologic. Volumul operației este electroconizarea colului uterin. 

În caz de carcinom invaziv a colului uterin se efectuează operația Wertheim - histerectomie totală extinsă cu anexectomie bilaterală și limfadenectomie pelvină (înlăturarea uterului, ovarelor, trompelor uterine și a ganglionilor limfatici ai bazinului mic). Femeilor de vîrstă reproductivă li se efectuează operație radicală cu transpoziția ovarelor cu scop de a nu fi implicate în cîmpul de iradiere postoperator. Păstrarea ovarelor ameliorează calitatea vieții, deoarece lipsește sindromul postcastrational.

Pentru diagnosticul patologiei endometrului se efectuează biopsia endometrului prin aspirație (cu echipament IPAS), cu efectuarea anesteziei locale, ce permite evitarea anesteziei intravenoase; metoda dată este eficientă si sigură, permite căpătarea țesutului endometrial în cele mai dificile cazuri de stenoză a canalului cervical, se evită dilatarea canalului cervical.

Pe lîngă operații de păstrare a organelor și functiei acestora se efectueaza practic toate tipurile de intervenții chirurgicale existente la ora actuală în oncoginecologie:

 • Extirpația uterului cu anexectomie bilaterală și limfadenectomie pelvină (operatia Wertheim) în caz de cancer al colului uterin;
 • Operații citoreductive în cazul formelor avansate de cancer ovarian cu diseminarea procesului oncologic;
 • Extirpația uterului cu anexectomie bilaterală în caz de cancer al corpului uterin;
 • Operații lărgite, combinate în caz de proces oncologic avansat;
 • Vulvectomie simplă și lărgită cu operația Dukane în caz de cancer al regiunii vulvei;
 • Intervenții chirurgicale în caz de chistom gigant și miom uterin de dimensiuni mari.

Medicii secției posedă o experiență bogată, participă la congrese naționale și internaționale, perfecționindu-și permanent nivelul profesional.

Colectivul secţiei:

 • Rotaru Tudor - directorul clinicii universitare Ginecologie №2 și Radioginecologie, șef de studii, conferențiar universitar la Catedra Oncologie, Hematologie și Radioterapie, d.ș.m.;
 • Djuromskii Ghennadii - medic;
 • Roșca Sergiu - colaborator științific coordinator, d.ș.m.;
 • Vasilașcu Liudmila - medic;
 • Lișinschi Diana - medic;
 • Stratulat Angela - medic;
 • Vîrlan Mariana - asistent universitar la catedra Oncologie, Hematologie și Radioterapie;
 • Bucinschi Vladimir - cercetător științific stagiar.