MD-2025, Chişinău, str. N. Testemiţanu, 30 Republica Moldova
Anticamera: Tel: (373 22) 85-23-03 Fax: (373 22) 72-78-80
Programare la telefon:   022-725-585 (800-1530)
022-852-183 (800-1200)
022-852-101 (1200-1530)
Serviciul presă: Tel: 022 852 487

Despre Noi

Sectia Mamologie nr.1

   

Corneliu URECHE

Sef sectie, d.m., medic ordinator 

Tel.: (373) 0 22 852 418
Istoric
Secţia de mamologie a Institutului Oncologic din Republica Moldova a fost fondată la 3 martie 1979 prin ordinul Directorului Institutului Oncologic, Omului Emerit, Ghivi Honelidze. Profilui de activitate a secției se încadra în profilaxia, diagnosticul şi tratamentul chirurgical al tumorilor benigne, proceselor precanceroase şi a cancerului glandei mamare. Colectivul de medici al secţiei era alcătuit, de la bun început, de profesionişti de categorie superioară:  atât şeful secţiei, d.ş.m. Victor Babco, d.ş.m. Veronica Ţiganu, medicul Ion Şeremet, cât și d.ş.m. Nadejda Godoroja şi Pavel Nicora pe atunci asistenţi ai catedrei de oncologie. 
 
În anul 1997 a fost format grupul ştiinţific Mamologia Oncologică, iar în anul 2000 - Departamentul Ştiinţific Mamologia Oncologică, al cărui conducător a fost d.m. profesorul universitar, Nadejda Godoroja - până în anul 2012. Din anul 2013 conducător al Laboratorului Științific Mamologie Oncologică a fost numită d.h.m. Larisa Sofroni. 
 
Odată cu creșterea numărului de paciente oncogice în anul 1992 s-a decis de a forma 2 secții de mamologie: N1 și N2. Șef de secție în mamologie N1 a fost numit D-l Vasile Jovmir (1981-2009), iar în mamologia N2- Anatolie Cucieru. 
În secția de mamologie N1 au activat atât medici cliniciști, cât și cercetători științifici: Vasile Jovmir, Veronica Țâganu, Victor Babco, Ion Șeremet, Vitalie Machidon. Mai târziu s-au încadrat și Larisa Sofroni, Valeriu Bulat, Diana Tcaciuc și  Elena Gorincioi. 
 
Colectivul secției
1. Ion Șeremet – d.m., medic ordinator;
2. Ludmila Chistruga - medic ordinator;
3. Elena Gorincioi – medic ordinator;
4. Vasile Jovmir  -   d.h.m, profesor cercetător;
5. Larisa Sofroni -  d.h.m., conferențiar cercetător;
6. Vitalie  Machidon -  d.m., conferențiar cercetător;
7. Diana Tcaciuc – cercetător științific stagiar.
 
Direcţiile principale de investigaţii ale secției Mamologie N1 sunt: 
profilaxia cancerului glandei mamare (CGM) la bolnavele cu stări precanceroase;
căile de ameliorare a rezultatelor tratamentului  prin elaborarea schemelor optime de tratament pre- şi postoperator în funcţie de particularităţile etiopatogenice ale pacientelor şi particularităţile biologice ale tumorii; 
individualizarea programelor de tratament al pacientelor cu CGM conform factorilor de risc în variantele evoluţiei clinice după tratament;
optimizarea programelor de tratament al cancerului glandei mamare la bolnavele de diabet zaharat. 
 
Obiective, scop, sarcini ale secției
Tratmentul chirurgical al cancerului glandei mamare (mastectomii radicale, mastectomii paliative, operatii organomenajente, rezectii sectorale)
Profilaxia cancerului mamar și tratamentul chirurgical a tumorilor benigne ale sînului    
Analiza problemei CGM demonstrează, că această patologie rămâne a fi ce-a mai frecventă din toate tumorile maligne la femei. 
Activitatea de bază a secţiiei specializate Mamologie I este tratamentul chirurgical al pacientelor cu procese precanceroase, tumori benigne şi cancer al glandei mamare. În secţia de mamologie N1 anual se efectuiază tratamentul chirurgical la mai mult  800 de paciente cu maladii benigne şi  cancer al glandei mamare. Toţi colaboratorii posedă toate tipurile de intervenţii chirurgicale în aceste patologii – rezecţii sectorale, operaţii organomenagante şi toate tipurile de mastectomii radicale.
Paralel cu activitatea curativă colaboratorii Departamentului Mamologie efectuiază activităţi consultative în alte secţii ale Institutului Oncologic, în spitalele orăşăneşti şi CMF raioanale, efectuiază lucrul de iluminare sanitară:  la TV, presă, radiou. Participă activ la realizarea sarcinilor Programului Naţional de Combatere a Cancerului.