MD-2025, Chişinău, str. N. Testemiţanu, 30 Republica Moldova
Anticamera: Tel: (373 22) 85-23-03 Fax: (373 22) 72-78-80
Programare la telefon:   022-725-585 (800-1530)
022-852-183 (800-1200)
022-852-101 (1200-1530)
Serviciul presă: Tel: 022 852 487

Despre Noi

Sectia Pediatrie Oncologică

   

Natalia LISITA

Sef sectie, medic, colaborator stiintific

Tel.: (373) 0 22 852 622 

Profilul sectiei

Diagnosticul, diagnosticul diferential si tratamentul chirurgical, chimioterapic si radioterapic a tumorilor solide la copii.

Istoric

Sectia oncologie pediatrica a fost fondata in decembrie 1989 in cadrul Institutului Oncologic din Moldova din initiativa oncologului de frunte a Ministerului Sanatatii la aceea perioada Dl. Tudor Monul, fiind a 17-lea in fosta URSS.  

Este situata in blocul chirurgical, etajul II, aripa stanga si functioneaza pe 30 paturi.

Prin deschiderea sectiei oncologie pediatrica a devenit posibila studierea incidentei morbiditatii si aplicarea tratamentului tumorilor maligne solide, care este una din cele mai complicate probleme a pediatriei si a oncologiei. 

In cadrul sectiei sunt internati pacienti cu diagnosticul de tumori maligne operate si confirmate morfologic in alte institutii medicale specializate cum ar fi tumorile sistemului nervos central, tumorile orbitei, retinoblastomul; pacienti cu suspiciune la un proces malign pentru confirmarea diagnosticului; pacienti cu diferite procese tumorale benigne pentru tratament chirurgical ca element de profilaxie a tumorilor maligne (tumori maligne ale oaselor, pielei, tesuturilor moi); pacienti cu suspiciune la o hemoblastoza pentru confirmarea morfologica, ca dupa stabilirea diagnosticului sa fie transferati in sectia oncohematologie copii.

Sectia oncologie pediatrica este o sectie mixta, unde pacientii cu tumori maligne solide primesc tratament complet ce include polichimioterapia dupa indicatii preoperatorie si postoperatorie; interventia chirurgicala (operatiile sunt efectuate de catre colegii chirurgi din sectiile pentru maturi dupa profil impreuna cu medicii chirurgi din sectie); tratament iradiant, administrat de medicii radioterapeuti. In ultimul an odata cu instalarea acceleratorului liniar o parte din copii cu tumori maligne sunt tratati la acest aparat.

Clinica colaboreaza cu institutiile si sectiile de profil pediatric si oncologic din Republica Moldova, cu institutii oncologice de prestigiu de peste hotare, inclusiv din Romania, Italia, Germania, Federatia Rusa (or. Moscova si Sanct-Peterburg).

Colectivul sectiei:

 • Natalia Lisita - medic, colaborator stiintific
 • Lorica Rusu - d.s.m., medic 
 • Ion Vozian - medic, colaborator stiintific
 • Laurentiu Birladeanu - medic ordinator
 • Alina Basli - medic ordinator
 • Cristina Miron - colaborator stiintific

Anual sunt diagnosticati in jur de 50 pacienti primari cu diverse tumori maligne solide.

Cele mai raspandite sunt tumorile sistemului nervos central; neuroblastomul; nefroblastomul; tumorile maligne ale tesuturilor moi; tumorile osoase; tumori ale orbitei si retinoblastomul; tumori ale nazofaringelui si glandei tiroide; tumori ale aparatului genital; tumori hepatice; alte tumori rar intalnite ca melanom, cancer al pancreasului, colonului, stomacului, laringelui, vezicii urinare.

Rezultatele tratamentului aplicat in tumorile maligne solide la copii sunt direct proportionale cu gradul de avansare a procesului tumoral. In formele localizate st.I-II supravetuesc 80-90% din pacienti cu nefroblastom, retinoblastom, tumori ale orbitei, neuroblastom la copii in varsta de pana la 1 an, tumori ale tesuturilor moi superficiale regiunea capului si gatului.

In cazul tumorilor avansate supravetuesc 1/3 din numarul pacientilor diagnosticati. In sectie se aplica tratament polichimioterapic conform programelor internationale. Dispunem de tot spectrul de citostatice, preparate antiemetice, pe fonul carora tratamentul polichimioterapic este tolerat satisfacator. In cazul reactiilor adverse grave dispunem de preparate colonostimulatoare si pe tot parcursul activitatii cazuri de deces pe fonul complicatiilor postchimioterapice nu s-au inregistrat.   

Tratamentul polichimioterapic administrat preoperator are scopul de a micsora volumul tumorii maligne astfel devine posibil de a efectua interventie chirurgicala in volum radical.

Este dovedit faptul, ca rezultatele tratamentului chirurgical, aplicat in alte institutii medicale ca I etapa de tratament a copiilor cu tumori maligne solide sunt in majoritatea cazurilor nesatisfacatoare comparativ cu pacientii care preoperator au primit tratament medicamentos cu citostatice ori radioterapie.   

Metodele utilizate: 

 1. interventii chirurgicale cu scop de confirmare a proceselor maligne (biopsii ganglionare, trepanbiopsi); 
 2. interventii chirurgicale pentru tumori maligne ale pileii si tesuturilor moi (oase, rinichi, organe genitale);
 3. tratament combinat si complex chimio si radioterapeutic in toate tipurile de tumori solide la copii;
 4. tratament simptomatic in complicatiile postchimioterapice si postradioterapice (agranulocitoze, hepatite toxice);
 5. tratament paliativ pentru controlul durerii si simptomelor.