×
Meniu

­čĺŐ16 Octombrie ÔÇô Ziua Interna╚Ťional─â a Anesteziei ╚Öi Siguran╚Ťa Medica╚Ťiei

Medicamentele sunt utilizate pentru a trata boli, a gestiona afec╚Ťiuni ╚Öi a ameliora simptomele. Medicamentele sunt, ├«n general, sigure atunci c├ónd sunt utilizate conform prescrip╚Ťiei sau conform indica╚Ťiilor de pe etichet─â, dar exist─â riscuri ├«n administrarea oric─ârui medicament.
├Än fiecare an, evenimentele adverse legate de medicamente cauzeaz─â peste un milion de vizite la departamentele de urgen╚Ť─â ale spitalelor. ├Änv─â╚Ťarea despre siguran╚Ťa medicamentelor poate reduce ╚Öi chiar preveni riscul de v─ât─âmare pentru dumneavoastr─â ╚Öi pentru cei dragi.
Respectarea celor 5 Pa╚Öi Cheie pentru siguran╚Ťa medica╚Ťiei este cea mai bun─â modalitate de a preveni evenimentele adverse provocate de medicamente:
1. Medicamentul potrivit
2. Doza corespunz─âtoare
3. Ora fix─â
4. Calea corect─â
5. Persoana potrivit─â

­čĺŐMedicamentul potrivit
Chiar daca sunte╚Ťi sigur c─â apuca╚Ťi sticlu╚Ťa cu medicamente potrivit─â, face╚Ťi o pauza ├«n care sa va uita╚Ťi la flacon, apoi s─â citi╚Ťi cu voce tare numele medicamentului.
­čĺëDoza corespun─âtoare
Una dintre cele mai frecvente cauze ale evenimentelor adverse ale medicamentelor vine din administrarea de doze necorespunz─âtoare.
Dozarea pastilelor ar trebui sa fie destul de simpl─â: trebuie doar s─â verifica╚Ťi din nou cantitatea ╚Öi s─â citi╚Ťi cu voce tare doza.
Medicamentele lichide trebuie dozate cu dispozitivul de m─âsurare care vine ├«mpreun─â cu medicamentul. Dac─â medicamentul nu vine cu un dispozitiv de m─âsurare, ar trebui s─â se foloseasc─â o sering─â sau o can─â etichetat─â cu grada╚Ťie, pentru a asigura acurate╚Ťea si doza corespunz─âtoare.
ÔĆ░Ora fix─â
Deoarece diferite medicamente sunt folosite pentru a trata diferite afec╚Ťiuni, este logic ca acestea s─â func╚Ťiuonez─â cel mai bine la frecven╚Ťe diferite. Unele medicamente se iau diminea╚Ťa sau seara, altele de c├óteva ori pe zi, din acest motiv e important de a nu confunda momentul administr─ârii medicamentului. O solu╚Ťie bun─â este un program de medica╚Ťie scris, care are drept scop evitarea gre╚Öelilor. Iar pentru administrarea la timp a medicamentelor se recomanda setarea alarmei la telefon, care va poate scuti de la pierderea unei doze de medicament de care ave╚Ťi nevoie.
­čę║Calea corect─â
Verifica╚Ťi de 2 ori ╚Öi spune╚Ťi cu voce tare pe care cale trebuie sa fie administrat medicamentul, apoi administra╚Ťi.
ÔŁŚPersoana potrivit─â
Dacă sunt mai multe multe persoane care trebuie să administreze un medicament, e nevoie sa se spune pe nume pacientului (Nume/Prenume; data/anul nașterii, dacă e cazul).
M─âsurile de precau╚Ťie simple v─â ofer─â o protec╚Ťie remarcabil─â ├«mpotriva evenimentelor adverse ale medicamentelor. Este important ╚Öi u╚Öor sa v─â proteja╚Ťi de supradoze accidentale urm├ónd cei 5 Pa╚Öi Cheie atunci c├ónd administra╚Ťi medicamente. Este o investi╚Ťie mic─â de timp ╚Ťi aten╚Ťie, care v─â va oferi lini╚Öte deplin─â.