×
Meniu

Ziua internațională a copilului bolnav de cancer

Simbolul Zilei internaţionale a copilului bolnav de cancer este fundiţa galben-aurie, aleasă pentru a atrage atenţia că fiecare copil cu cancer merită cea mai bună îngrijire medicală şi psihosocială posibilă, indiferent de ţara de origine, rasă, stare financiară sau clasă socială.

Oamenii de știință continuă să facă cercetări pentru identificarea cauzelor tumorilor, astfel încât să poată pune la punct tratamente mai bune, cu mai puține efecte secundare.

Cum să discutați cu cel mic?

Luați în considerare următoarele sfaturi atunci când veți dori să vorbiți cu copii dvs despre boala:

  • Utilizați cuvinte pe care să le înțeleagă. Oferiți-le informații adecvate nivelului lor de înțelegere;
  • Folosiți-vă de întrebările pe care vi le adresează pentru a le oferi informațiile pe care le doresc. Nu vă îngrijorați că ați putea da prea multe informații. Copiii, ca și adulții, nu mai ascultă atunci când consideră că au auzit ceea ce doreau să audă;
  • Încurajați-i să vorbească despre fricile și îngrijorările lor.
  • S-ar putea să fie nevoie să repetați informațiile, de mai multe ori;
  • Rugați pe altcineva să le explice ce se întâmplă. Există situații în care poate considerați că altcineva ar fi mai potrivit să discute cu copiii. Fiecare familie este diferită. Puteți ruga medicul, sau un alt membru al familiei;
  • Reamintiți-le cât de mult îi iubiți. Spuneți-le că sunteți mândri de ei. Și nu uitați să le reamintiți că nimeni nu este de vină pentru boala de care suferă.

Cum să ajutați copilul să facă față bolii?

Indiferent de vârstă, copiii sunt de obicei conștienți când starea lor de sănătate cauzează îngrijorare părinților. Cei mici pot simți o gamă variată de sentimente, de la furie, vină, frică, până la anxietate și tristețe. Acest lucru este normal.

Tratamentul copilului va implica oameni noi și experiențe care îl pot speria.

Stimați părinți, medicul și membrii echipei medicale sunt alături de copii, de Dvs și însoțitori pentru a identifica împreună tactica și modalitatea de a Vă adapta și de a dezvolta treptat un nou sens de normalitate pentru Dvs si familia Dvs cît pe parcursul tratamentelor, în perioada între cure și în alte situații.

Institutul Oncologic  este membru al Alianței Globale din anul  2020, din care fac parte 56 de tari, 93 de instituții medicale-membre. Alianța  Globală oferă 7 programe regionale de bază în întreaga lume: Eurasia, America de Sud și Centrală, Mexic, China, Zona Mediterană de Est, Africa Sub-Sahariană, Regiunea Asiei Pacifice.
În programul care se derulează în regiunea Eurasiatică participă și Institutul Oncologic din Republica Moldova în calitate de unică instituție din țară, specializată în tratarea maladiilor oncologice, scopul fiind dezvoltarea domeniului oncohematologic pediatric (diagnostic, tratament, îngrijirea corectă), creșterea ratei de  supraviețuire a  copiilor bolnavi de cancer.

Proiectul Alianța Globală  împotriva Cancerului la copii este un proiect comun al OMS și a Spitalului St. Jude, scopul fiind creșterea ratei de supraviețuire a copiilor bolnavi de cancer în întreaga lume.

În cadrul acestui program, Institutul Oncologic are acces la date statistice la nivel global a patologiilor oncohematologice la copii, de asemenea  studiul indicilor globali de morbiditate, predominanta cancerului la copii, date statistice privind infecția  COVID-19 la copii oncohematologici, (luând în considerare că  pandemia COVID-19 a schimbat drastic îngrijirea acestor pacienți în întreaga lume), abordări moderne în diagnosticul și tratamentul patologiei canceroase la copii, precum și cauzele comune ale eșecului tratamentului. Participarea în cadrul acestui program, facilitează dezvoltarea și implementarea proiectelor comune de colaborare bilaterală,  având acces la  un portal de educație și formare cu informații, publicații și lecții pentru personalul medical.

De asemenea, membrii Alianței au acces la  informația față de efectul clinic direct al COVID-19 asupra copiilor cu cancer, modificările  dramatice ale sistemelor de de sănătate cauzate de pandemie, inclusiv limitările  resurselor diagnostice,

medicamente și echipamente de protecție personală pentru lucrătorii din domeniul sănătății.

În anii 2020-2021- a fost creat un plan pentru educația, instruirea medicilor și asistentelor medicale din  regiunea Euroasiatică, prin lecții on-line, treninguri – pe termen lung.

St. Jude Global Alliance  în colaborare cu OMS  are ca scop:

  • îmbunătățirea ratei de supraviețuire ale copiilor bolnavi de cancer din întreaga lume, prin creșterea potențialului la nivel local și global;
  • educația și instruirea cadrelor medicale, aprofundarea cunoștințelor în domeniul oncohematologiei pediatrice;
  • studierea indicilor globali de morbiditate, predominanta cancerului la copii, abordări moderne în diagnosticul și tratamentul patologiei canceroase la copii, precum și cauzele comune ale eșecului tratamentului;
  • identificarea structurilor interesate pentru colaborarea de succes și împlinirea proiectelor comune.