×
Meniu

În Institutul Oncologic are loc modernizarea Departamentului Oncologie Radiologică

Institutul Oncologic astăzi a recepționat Acceleratorul linear – Dispozitivul medical destinat tratamentului pacienților oncologici.

Achiziționare acestui aparat a fost posibilă  datorită susținerii Guvernului Republicii Moldova și grantului oferit de către Agenţia Internațională pentru Energie Atomică, ( Proiectului MOL6010).

Modernizarea radioterapiei în Moldova pentru tratamentul oncologic se încadrează în Programul Național de Control al Cancerului și va contribui la perfecționarea accesului, siguranței și calității tratamentului radioterapeutic.

Tot în cadrul proiectului nominalizat a fost înlocuită sursa de Co 60, achiziționat Tomograf Computerizat pentru planificare tratamentului radioterapic.

Departamentul de radioterapie renovat tehnologic va oferi pacienților o îngrijire de talie europeană

Noul accelerator linear este modern și asigură o monitorizare exigentă a securității tratamentului. De exemplu, butoanele de pe comenzi se aprind în ordinea corectă pentru a ghida operatorul la fiecare pas. Ca o garanție suplimentară, sistemul efectuează automat verificări de precizie la fiecare zece milisecunde, pe parcursul întregului tratament. Cu aceste îmbunătățiri de proiectare, radioterapeuții își pot concentra atenția asupra pacientului.

Două  automobile cu capacitatea de 20 tone, astăzi au sosit în Chișinău din Elveția trecînd toate verificările vamale reglementate față de marfa cu înalt grad de securitate radologică.

Institutul Oncologic aduce sincere mulțumiri tuturor care au susținut și contribuit realiza acestui proiect complicat tehnic cu exigențe majore.