EUonQoL

Calitatea vieții în oncologie: măsurarea a ceea ce contează pentru pacienții cu cancer și supraviețuitorii din Europa

Program

HORIZON-MISS-2021-CANCER-02

Buget MD

15 000 EUR

Rolul Institutului Oncologic

Implementator

Responsabil de proiect

Vadim Pogoneț

Termen de implementare

36 luni

Echipa

  1. Rodica Mîndruța-Stratan
  2. Marta Clecicov 
  3. Rodica Gutium
  4. Victoria Monul
  5. Liliana Prodan
  6. Rodica Tărnăcuța
  7. Vasile Musteață
  8. Ecaterina Cebotari
  9. Irina Veverița
 

Mai multe informații

DESPRE PROIECT

Proiectul își propune să contribuie la inițiativele UE împotriva cancerului, prin dezvoltarea setului european de instrumente pentru calitatea vieții oncologice ( EUonQoL-kit ), un instrument unificat centrat pe pacient pentru evaluarea calității vieții în rândul pacienților și supraviețuitorilor de cancer. Îmbunătățirea și conservarea calității vieții (QoL) este unul dintre cei trei piloni ai Misiunii CE privind cancerul. Atunci când se elaborează sisteme clinice, societale și de elaborare a politicilor de sănătate, este important să se evalueze impactul acestora asupra calității vieții persoanelor cu experiență anterioară sau actuală de cancer.

EUonQoL-Kit este un set de chestionare, special concepute pentru autoevaluarea calității vieții în diferite faze ale bolii, caracterizate prin caracteristici inovatoare:

  • Proiectat în comun cu pacienții și părțile interesate
  • Adaptat la starea de sănătate a pacienților
  • Disponibil în mai multe limbi europene
  • Administrat digital

EUonQoL-Kit este o nouă măsură de rezultat raportată de pacient ( PROM ) pentru autoevaluarea calității vieții, dezvoltată din preferințele și prioritățile pacienților cu cancer și ale supraviețuitorilor. Un grup de cercetători multidisciplinari cu experiență vastă în dezvoltarea măsurilor auto-raportate de calitate a vieții va identifica lacunele și va stabili toate dimensiunile QoL care sunt relevante din perspectiva pacienților, clinicienilor și societății. EUonQoL-Kit va fi validat într-un sondaj pilot folosind date digitale colectate de la un eșantion european larg de pacienți aflați în diferite stadii ale continuumului de îngrijire a cancerului. Kit-ul EUonQoL va fi aplicabil în viitoarele sondaje periodice pentru a evalua impactul intervențiilor politice.