×
Meniu

Consolidarea capacităților pentru pregătire și răspuns medical la incidente radiologice

În perioada 07-08 decembrie 2023, în cadrul IMSP Institutul Oncologic a fost organizat un atelier de lucru privind ,,Consolidarea capacităților pentru pregătire și răspuns medical la incidente radiologice” sub egida Ministerului Sănătății, Biroului de Cooperare al Elveției în RM, Societatea Științifo-Practică a Oncologilor și Societatea Hematologilor și a Transfuziologilor.
La acest atelier au participat peste 30 medici inclusiv și medici rezidenți din cadrul IMSP Institutul Oncologic , IMSP Institutul Medicină de Urgență și Spitalul de Traumatologie unde a fost abordată importanța pregătirii și managementul spitalelor ca răspuns medical la incidente radiologice.
În calitate de speakeri au fost invitați:
Thomas Hoffman – expert al Biroului Elvețian de Cooperare;
Sanda Buruiana – Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu„;
Ion Apostol – medic specialist, Direcția management al urgențelor de sănătate publică ANSP.
În cadrul sesiunilor au fost prezentate date privind efectele biologice a radiațiilor ionizante, tehnicile de decontaminare externă în accidente radiologice, tratamentul medical al victimelor cu boală actinică. Pentru a consolida cunoștințele teoretice acumulate, au fost organizate workshopuri privind decontaminarea externă și îmbrăcarea echipamentelor individuale de protecție.