×
Meniu

Institutul Oncologic marchează Ziua Mondială a Sănătății cu genericul „Planeta noastră. Sănătatea noastră”

Ziua Mondială a Sănătății –  este un eveniment ce se marchează anual la nivel mondial și semnifică crearea Organizației Mondiale a Sănătății ( 7 aprilie 1948). De la înființarea sa, OMS s-a bazat pe principiul, că toți oamenii ar trebui să-și poată realiza dreptul la sănătate la cel mai înalt nivel, și principiul „Sănătatea pentru toți” – a fost prin urmare, viziunea de orientare pentru ultimii șapte decenii.

În fiecare an această zi atrage atenția asupra unui subiect specific de sănătate care îi preocupă pe oameni din întreaga lume. Tema pentru anul 2022 este „Planeta noastră. Sănătatea noastră”.

În acest an, accentul Zilei Mondiale a Sănătății se pune pe promovarea inițiativelor pentru protejarea sănătății realizate de instituțiile medicale, la fel și promovarea utilizării produselor ecologice.  În Institutul Oncologic a fost montat un sistem fotovoltaic de generare a energiei electrice cu ajutorul luminii solare. Instalarea panourilor solare care produc curent electric şi energie termică a permis generarea a 15% din consumul anual de energie al instituției. Sistemul de 250 kW  asigură aprovizionarea neîntreruptă cu energie electrică. În total au fost instalate circa 2000 de panouri solare, care acoperă circa 25-30% din necesarul de energie electrică a instituției. Acestea au fost amplasate pe acoperișul blocului de operații, al Centrului Consultativ Diagnostic și pe sol, pe o suprafață totală de 9 mii m.p. Instalarea panourilor solare este benefică şi din punctul de vedere al protecţiei sănătăţii bolnavilor de cancer, deoarece maladiile de cancer adeseori sunt provocate prin schimbările de mediu, de poluare. Aceste panouri solare nu produc zgomot sau poluare. Dimpotrivă, produc doar energie curată, care ar fi un generic pentru a fi dezvoltată în continuare ca abordare a problemei în producerea curentului electric care ar duce la profilaxia maladiilor de cancer. Instalarea panourilor solare a fost posibilă prin participarea în cadrul Proiectului privind utilizarea energiei curate prin intermediul sistemului solar de energie de generare a energiei electrice în Republica Moldova în cadrul Programului japonez pentru mediu şi schimbări climaterice. Implementarea proiectului a condus la utilizarea mai activă a energiei solare şi a altor surse de energie regenerabilă. Proiectul „Promovarea energiei curate utilizând sistemul solar fotovoltaic” a fost realizat în cadrul Programului „Schema de granturi pentru protecţia mediului înconjurător şi aspecte de schimbare a climei”, finanţat de Guvernul Japoniei. Valoarea proiectului este de circa 5 milioane dolari SUA. În urma instalării sistemului fotovoltaic, s-a redus volumul de dioxid de carbon cu aproximativ 139 de tone anual.