×
Meniu

La Institutul Oncologic o echipă mixtă de chirurgi ortopezi efectuează în premieră o intervenție chirurgicală

     Astăzi, 4 octombrie 2022, chirurgi ortopezi din Republica Moldova, România și Franța efectuează o intervenție chirurgicală laborioasă cu endoprotezare (artroplastie totală) de șold la pacientă oncologică cu defect masiv osos de femur proximal.
Endoproteza este elaborată și confecționată individual pentru fiecare pacient oncologic, în urma unui program special, și este achitată din fondurile CNAM, PROTEZARE ARTICULARĂ LA PACIENȚII CU TUMORI ALE SISTEMULUI OSTEO-ARTICULAR.
    Din componența echipei internaționale de medici fac parte dl Serge Colani, din Franța (United Orthopedic Corporation France), Marius Stănescu, șeful Clinicii Ortopedie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila și chirurgii secției Aparatul Locomotor ai Institutului Oncologic din Chișinău. Pacienta este din țara noastră și are 39 de ani. Suferea de defect osos, iar piciorul operat era nefuncțional. Fiecare caz este o provocare. Este un efort titanic pana un asemenea pacient ajunge pe pe masa de operație, iar intervenția chirurgicală la randul ei este numai o părticică din munca enormă ce se face pentru rezolvarea și recuperarea unui astfel de pacient.
     Mâine, va fi efectuată o altă intervenție chirurgicală, de către aceeași echipă de specialiști internaționali și din cadrul Institutului Oncologic, la un pacient cu tumoare malignă – protezarea articulatiei la genunchi.