×
Meniu

Săptămâna Europeană a Imunizărilor – Preveniți. Protejați. Imunizați.

În perioada 24-30 aprilie 2022, regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) marchează Săptămâna Europeană a Imunizărilor, aflată în acest an la cea de-a 17-a ediție. Scopul evenimentului este de a spori acoperirea cu vaccinuri prin creșterea gradului de conștientizare a importanței imunizării în rândul părinților și a îngrijitorilor, a profesioniștilor din domeniul sănătății, a factorilor politici și de decizie, dar și a mass-mediei. În acest an tematica este „Viață lungă pentru toți”.

De peste două sute de ani, începând cu primul vaccin împotriva variolei și până la cele mai recente vaccinuri ARN, folosite pentru a preveni cazurile severe ale infecției COVID-19, imunizarea a ajutat omenirea să transforme lumea într-un loc mai sigur.

Săptămâna Europeană a Imunizării (SEI) promovează ideea de bază că imunizarea este vitală pentru prevenirea bolilor și protejarea sănătății. Sloganul ,,Preveniți. Protejați. Imunizați.” transmite acest mesaj în întreaga regiune.

În acest moment, imunizarea previne anual în jur de 2-3 milioane de decese survenite din cauza bolilor infecțioase. Peste 20 de boli pot fi astăzi prevenite cu ajutorul vaccinurilor. Acestea sunt cancerul de col uterin, holera, difteria, Hepatita B, encefalita japoneză, rujeola, meningita, parotita, tuberculoza, tusea convulsivă, pneumonia, poliomielita, rabia, rotavirusul, rubeola, tetanosul, febra tifoidă, varicela, febra galbenă, gripa și COVID-19.

Acoperirea vaccinală globală — proporția copiilor din lume cărora le sunt administrate vaccinurile recomandate, a rămas neschimbată pe parcursul ultimilor ani, iar în anul 2020 a scăzut la 83% de la 86% în anul 2019. În timp ce campania SEI este concepută pentru a promova toate vaccinurile, pe timp de pandemie, alte măsuri pentru a opri răspândirea COVID-19 rămân la fel de importante:

  • Purtarea obligatorie a măștii în spațiile închise;
  • Igiena mâinilor;
  • Păstrarea distanței fizice de minim un metru;
  • Igiena tusei și a strănutului;
  • Aerisirea frecventă a încăperilor.

Procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova își continuă realizarea, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, în scopul reducerii morbidității și mortalității provocate de COVID-19 și a stopării pandemiei, prin asigurarea și administrarea în timp util a vaccinurilor sigure și eficiente populației Republicii Moldova, în baza Planului Național de Imunizare împotriva COVID-19 și Ordinului MSMPS nr. 93 din 05 februarie 2021.