×
Meniu

 Secția Oncologie medicală III

Marta Clecicov – Oncologie medicală III

Secția  Oncologie medicala III  funcționează  din  anul  1995, având capacitatea de 40 de paturi. Secția se află la etajul 7 al IMSP Institutul Oncologic, dispune de 10 saloane pentru pacienți, două săli de proceduri medicale, dintre care una cu dulap de ventilare pentru dizolvarea chimiopreparatelor, injectarea preparatelor chimioterapeutice, iar a doua sală de proceduri – pentru terapie simptomatică și pansamente.

Anual, în secție primesc tratament speciializat peste 2000 de pacienți cu tumori solide  de deferite localizări.

Chimioterapia antineoplazică se administrează ca tratament independent și ca variantă  de tratament combinat  ori complex. Pentru tratamentul specific se folosesc  medicamente contemporane cu mecanisme de acțiune diferite:

  • citostatice,
  • imunologice ,
  • preparate hormonale,
  • preparate targent, pentru tratament personalizat.

     Pacienții au posibilitatea de a face tratament intravenos, intravenos prin perfuzii, tratament de lungă durată  prin  Camera implantabilă pentru chimioterapie (sistemul Port-a-Cath ) , intramuscular , intra-abdominal și intra-pleural.

În secție,  se practică spitalizarea programată, pentru a respecta regimul strict  de  administrare a preparanelor antitumorale. Citostaticele se administrează în doze maxim tolerate.

Orientările de bază ale secţiei sunt:

– Studierea eficacităţii şi utilizarea în practică a metodelor mono- şi polichmioterapeutice ale tumorilor maligne.

– Studierea clinică a eficacităţii noilor preparate citostatice şi folosirea lor în tratament,  fapt ce constituie o etapă importantă în perfecţionarea ajutorului medical prestat populaţiei şi scăderii ratei mortalităţii cauzate de cancer.

– Implementarea noilor tehnologii în procesul de tratare, elaborarea noilor regime eficiente de terapie medicamentoasă în cazul tumorilor maligne de diversă provenienţă histologică.

De 2 ori pe săptămână, (miercuri și joi), șeful secției și colaboratorul știiințific coordonator efectuează consultații pentru pacienții oncologici primari și secundari în incinta Centrului Consultativ-Diagnostic a Institutului Oncologic, pentru a indica paciențienților tramentulul optim. Personalul secţiei efectuază un vast lucru consultativ în secţiile chirurgicale ale Institutului Oncologic: (Secția Mamologia I,  Secția Ginecologia I, II, Secția Tumorile regiunii cap și gât I, II, Secția Gastrologia) și în alte clinici ale municipiului Chişinău.

Anual, colaboratorii secției  participă la diferite conferințe  și simpozioane pe teritoriul  Republicii Moldova, Federației Ruse, în țările Europene și Statele Unite ale Americii, pentru a ridica nivelul de profesionalism și performanță, a implementa  cunoștințele acumulate în lucrul zi de zi.

Colaboratorii secției sunt specialiști de performanță înaltă, uniii sunt membri ai Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO) și ai Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO), publică anual teze și articole științifice, propriile observații și cazuri clinice.

În secție activează  următorii colaboratori:

  1. Clecicov Marta – șef secție, d.ș.m.
  2. Zabunov Alexandru – colaborator științific coordonator, d.ș.m.
  3. Cojocari Galina – medic
  4. Corj Liliana – medic
  5. Tatar Ana –  soră  superioară.

În total, în  secția Oncologie medicală III activează  18 colaboratori.