×
Meniu

Secția toraco-abdominală

Serghei Doruc – șef secție Toraco-abdominală

Secția Toraco-abdominală din cadrul Institutului Oncologic a fost organizată în anul 1966 după revenirea din aspirantura din or. Moscova a domnului Ion Bideac, care a fost numit șef  al secției Toracale.

Prima intervenție chirurgicală toracică, în baza Institutului Oncologic din Republica Moldova,  a fost efectuată în anul 1966 – extirparea neurinomului mediastinului posterior. Au fost organizate comisii consultative pulmonologice republicane cu analiza cazurilor pulmonologice complicate în aprecierea definitivă a diagnosticului și în comun cu șeful Centrului Radiologic Republican, condus de Eugen Țurcan, se efectua o analiză retrospectivă a microradiofotografiilor la bolnavii primari cu cancer pulmonar și a cauzelor depistării tardive, inclusiv din cauza erorilor în diagnostic. Primele operații la plămîni și mediastin în cadrul secției au fost efectuate începând cu anul 1967.

Odată cu lărgirea posibilităților de ridicare a nivelului profesional în instituții oncologice prestigioase unionale din or. Moscova și Sanct-Petersburg, secția a fost completată cu colaboratori noi, care de asemenea au combinat lucrul practic cu activitatea științifică.

Începînd cu anul 1986 în secție se efectuează operații la esofag.

În anul 2000 este numit în funcție de șef al secției doctorul în medicină Cornel Prepeliță.

Ținând cont de specificul oncologiei toracice, putem constata cu siguranță că organizarea acestui serviciu în cadrul Institutului Oncologic din Moldova a fost o necesitate a timpului, care s-a adeverit pe parcurs.

Odată cu organizarea serviciului specializat în domeniul oncologiei toracice, pacienții beneficiază de un tratament complex asigurat în colaborare cu medicii radiologi, chimioterapeuți, anesteziologi-reanimatologi, etc., asigurându-se astfel integritatea și succesivitatea diagnosticului și tratamentului, pacienții oncologici fiind supravegheați în dinamică de o echipă specializată în domeniu.

În total,  în clinica oncologie toracică au fost tratați mii pacienți. Au fost efectuate peste 12 mii intervenții chirurgicale, pentru formațiuni mediastinale.

Considerăm esențială activitatea științifică în domeniu. În total,  au fost pregătite și susținute cu succes 12 teze, inclusiv 3 de doctor habilitat în medicină și 9 de doctor în medicină.

Serghei Doruc – șef secție Toraco-abdominală