×
Meniu

Un lot de medicamente destinate tratamentului pacienților cu afecțiuni oncologice, donat de Guvernul Japoniei și OIM

Un lot de medicamente destinate tratamentului pacienților cu afecțiuni oncologice, în valoare de 155 460 de dolari, a fost donat Institutului Oncologic, în cadrul unui eveniment organizat astăzi, 1 iunie. Donația a fost oferită de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), cu sprijinul financiar al Guvernului Japoniei.

„Acordarea asistenței medicale calitative pacienților țării noastre, care suferă de cancer, constituie o prioritate pentru Ministerul Sănătății. Totodată, datorită eforturilor conjugate ale Ministerului Sănătății, Institutului Oncologic, partenerilor de dezvoltare, în Republica Moldova este asigurată asistența medicală necesară și continuitatea tratamentului bolnavilor care s-au refugiat din Ucraina. Astfel, medicamentele donate astăzi sunt necesare, atât cetățenilor țării noastre, cât și refugiaților. Mulțumesc Organizației Internaționale pentru Migrație și Guvernului Japoniei pentru sprijinul acordat”, a declarat șeful Direcției generale politici în domeniul serviciilor medicale integrate a Ministerului Sănătății, Ion Chesov.

„Oferim asistență medicală oncologică persoanelor venite din Ucraina, din primele zile ale războiului, iar evenimentul de astăzi face parte din ansamblul de acțiuni direcționate spre ajutorarea pacienților cu cancer refugiați din Ucraina, dar si creșterea capacitaților de tratament a pacienților din Republica Moldova. Vă suntem profund recunoscători pentru sprijin, mulțumim”, a menționat directorul Institutului Oncologic, Ruslan Baltaga.

„În contextul livrării medicamentelor pentru continuitatea tratamentului persoanelor care suferă de cancer aș dori să subliniez colaborarea productivă cu Ministerul Sănătății și contribuția enormă a Guvernului Japoniei. Ca urmare a fluxului de refugiați în țară, furnizarea de servicii medicale specializate, inclusiv tratamentul persoanelor cu cancer a pus o presiune majoră asupra bugetului sistemului de sănătate al Republicii Moldova. OIM își propune să susțină, în continuare, Ministerul Sănătății și Institutul Oncologic prin donarea de echipamente și medicamente”, a spus coordonatorul pentru situații de urgență al Organizației Internaționale pentru Migrație, Rafaelle Robelin.

Guvernul Japoniei acordă asistență umanitară de urgență Ucrainei și țărilor învecinate, prin intermediul organizațiilor internaționale. Menționăm că, în contextul crizei refugiaților, Guvernul Japoniei a donat, anterior, Republicii Moldova, un lot de medicamente, în valoare totală de 1 500 de dolari, care a fost distribuit Institutului de Medicină Urgentă (IMU) și Spitalului Raional Fălești. La fel, prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA) au fost oferite două aparate portative de ultrasonografie, destinate IMU.  

Sursa:https://msmps.gov.md/comunicare/comunicate/un-lot-de-medicamente-destinate-tratamentului-pacientilor-cu-afectiuni-oncologice-donat-de-guvernul-japoniei-si-oim/