Mamografele mobile s-au deplasat în raioanele Criuleni, Edineț și Ocnița. Inițiativa vine să prevină cazurile de cancer mamar, în condiţiile în care, numărul femeilor diagnosticate cu această maladie este în creştere de la an la an, în contextul zilei de 1 octombrie , când în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului la Sân, iar întreaga lună este dedicată unor acțiuni ce au ca scop conștientizarea pericolului reprezentat de această maladie şi a modului în care pot fi depistate primele semne ale bolii, astfel încât să poată fi salvată viaţa acelor persoane diagnosticate cu această cumplită boală.
Conform statisticilor, două treimi dintre femeile care au cancer la sân au peste 50 de ani, iar celelalte, au între 39 şi 49 de ani.
Cancerul mamar este o problemă de sănătate la nivel mondial, fiind cel mai frecvent tip cancer și principala cauză de deces prin cancer la femei.
Și la Centrul Consultativ Diagnostic, doamnelor care au venit astăzi pentru un consult, li s-au pus panglici roze la piept – semnn de solidaritate cu pacientele care suferă de cancer la sân. Începând cu 1985, la inițiativa Societății Americane a Cancerului, prin convenție internațională, s-a stabilit ca luna octombrie să fie luna de conștientizare privind cancerul mamar și să fie organizate acțiuni susținute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Octombrie este luna roz, luna dedicată conștientizării și prevenirii cancerului de sân.