Laboratorul de Medicină Nucleară a împlinit 11 ani. Sincere felicitări colegilor!

De la momentul solemn de dechidere a Laboratorului de Medicină Nucleară (LMN) din IMSP Institutul Oncologic în cadrul proiectului de colaborare cu Agenția Internațională de Energie Atomică (AIEA) au trecut 11 ani.

Marcăm sărbătoarea activității profesionale cu gândul la zile deosebite de experiență, perseverență, consolidare și formare a unei echipe de profesioniști. Din momentul specializării primare în „Centrul Științific de Radiologie și tehnologii chirurgicale” în oraşul St. Petersburg, Rusia,  în perioada 2010-2011, unde am început perfecționarea, setea de cunoștință și perfectare în domeniu a continuat cu o serie de stagieri, congrese și traininguri în centrele medicale europene: Pisa și Milano, Italia; Belgrad, Serbia; București, Cluj-Napoca, Iași, România.

Scopul activității Laboratorului de Medicină Nucleară constă în asigurarea pacienților oncologici cu investigeții calitative, de înaltă performanță, conform protocoalelor naționale și internaționale.

Investigațiile prestate de catre IMSP IO în LMN:

  1. Scintigrafia Sistemului osteoarticular în regim’’Whole Body’’;
  2. Scintigrafia scheletului în trei faze;
  3. Scintigrafia renală în studiu dynamic;
  4. Scintigrafia glandei tiroide cu test captare;
  5. Scintigrafia pulmonară prin perfuzie;
  6. Scintigrafia ficatului.

Rolul Medicinii nucleare în oncologieutilizează izotopii radioactivi cu scop diagnostic și terapeutic, permite determinarea tulburărilor metabolismului și functiei diverselor organe și sisteme

–  permite localizarea tumorii;

– determinarea gradului de avansare a procesului malign;

– stabilirea eficacității tratamentului efectuat în cazul unui proces avansat;

– monitorizarea pe termen lung a pacienților oncologic, dupa tratament specific.

Ce am realizat?

 11 557 investigații efectuate.

Este o cifră ce ascunde:

– vieți omenești, uneori semne de întrebare, provocări, consilii naționale și internaționale, pentru rezolvarea unui caz clinic;

-profesionalism, lucru în echipă, responsabilitate, siguranță, precizie, protecție în activitate cu o sursă radioacțivă deschisă.

Scintigrafia Sistemului osteoarticular în regim’’corp integru’’ prezintă cea mai semnificativă cotă  din numărul total de investigații în LMN 94,0% -95,8%.

De ce?

Tumorile osteofile (Ca. glandei mamare, Ca. de prostată)  au un grad înalt de metastazare prin răspândirea hematogenă în os. Diagnosticate în stadii tardive în primii 5 ani, 60% din aceste tumori avansează în sistemul osteoarticular.

Performanțe

În tot acet timp, creștem, ne consolidăm, obținem rezultate frumoase, recunoștința pacienților și realizăm prezentul aici și acum, căutăm perspective, vrem stabilitate și prosperitate. Tot ce trăim azi, este rezultatul efortului personal a fiecărui dintre noi, ceia ce a contribuit la formarea colectivului LMN. Fără istorie, aportul oamenilor prezenți ce s-au implicat la diferite etape de formare a LMN nu ar fi rezistat în timp și spațiu.

Mulțumim celor ce au contribuit la formarea LMN: IMSP Institutul Oncologic cu un colectiv de profesioniști, IAEA prin proiectul MOL 6007, training-uri și specializări internaționale. Centrul de radiologie și tehnologii chirurgicale A.M. Granov, St. Petersburg, Rusia, USMF “Nicolae Testemițanu”. Am vrea să menționăm și colaborarea cu Societatea Română de Medicină Nucleară și Imagistică Moleculară, Societatea medicilor imagiști din Republica Moldova, Societatea medicilor oncologi din Republica Moldova.

Ce ne dorim?

Realizări obiectivelor propuse în  cadrul ,,Programului naţional de control al cancerului pentru anii 2016 – 2025, ,, Implementarea metodelor noi de doagnostic și  tratament cu izotopi radioactivi.

Împliniri  profesionale, perspective realizabile, colaborări frumoase, suport în  activitate continuă.