Conform Dispoziției nr.2 din 25.02.2022 p.20 a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova, Ordinului Ministerului Sănătății nr.210 din 04.03.2022 ”Cu privire la modul de organizare și acordare a asistenței medicale refugiaților din Ucraina”, Circulara Ministerului Sănătății din 10.03.2022, Circulara Companiei Naționale de Asigurări în Medicină nr. 01-24/15 din 16.03.2022 ”Cu privire la raportarea serviciilor medicale prestate persoanelor refugiate din Ucraina și a cheltuielilor aferente”, IMSP Institutul Oncologic acordă asistență medicală cetățenilor străini refugiați din Ucraina, care nu sunt titulari ai dreptului de ședere în Republica Moldova, în cazul în care întrunesc criteriile definiției de caz pentru COVID-19, precum și în cazurile de urgențe medico-chirurgicale.
Pacienții refugiați se adresează direct în cadrul Centrului Consultativ Diagnostic, fără o programare prealabilă, cu un act de identitate la Registratura Centrului Consultativ Diagnostic al Institutului Oncologic, pentru o consultație primară a medicului specialist de profil, ulterior făcând investigații și consultațiile specialiștilor necesari pentru a stabili diagnosticul.
Până la moment, după asistență medicală specializată oncologică s-au adresat 97 de refugiați care au fost examinați și introduși în lista distribuită către Ministerul Sănătății. Din numărul de pacienți, 25 au dat acordul pentru tratamentele sau investigațiile în statele membre ale UE (Austria, România, Germania, Polonia, Italia, Franța), țările care și-au manifestat disponibilitatea și deschiderea de a-i ajuta.