În prezent, Europa se confruntă cu un număr fără precedent de refugiați care fug de războiul din Ucraina. În timp de o lună de zile, peste 4 milioane de refugiați (la 30 martie 2022) au intrat în țările vecine (Polonia, Ungaria, România, Slovacia, Moldova și Rusia), precum și în alte țări europene. La 31 martie 2022, Moldova a primit 390.187 de refugiați din Ucraina. Având în vedere că în Ucraina cancerul rămâne a fi a doua și cea mai frecventă cauză de deces, începând cu anul 2012, cu 162.594 de cazuri noi detectate în 2020, capacitatea sistemelor de sănătate din Moldova se confruntă cu o provocare importantă de a continua să ofere îngrijiri pentru cancer atât refugiaților din Ucraina, cât și populației-gazdă din Moldova. Prin urmare, prezenta misiune își propune să întreprindă o evaluare rapidă a necesităților pentru a identifica provocările în asigurarea îngrijirii pacienților oncologici în Moldova atât pentru populația-gazdă, cât și pentru refugiații din Ucraina, inclusiv evaluarea nevoilor de aprovizionare cu medicamente și echipamente pentru diagnosticul și tratamentul cancerului, acolo unde este necesar.
Ministerul Sănătății Republicii Moldova a solicitat OMS sprijin suplimentar în revizuirea Programului național de control al cancerului, prezent în vigoare până în anul 2025, dar fără estimări de costuri pentru a acoperi perioada 2021-2025.
Obiectivele acestei Misiuni:
- Să revizuiască și să valideze lista de achiziții propusă de Ministerul Sănătății al Moldovei și să furnizeze recomandări având în vedere calendarul și sustenabilitatea acestora.
- Dezvoltarea unui proces prin care mecanismul de achiziții poate fi coordonat între mai multe părți interesate.
- Să efectueze o evaluare rapidă a nevoilor capacității țării de a gestiona pacienții cu cancer și de a o reevalua, ținând cont de contextul actual de urgență.
- De a discuta despre Programul național de control al cancerului și de a colecta datele necesare pentru un exercițiu de calculare a costurilor pentru perioada anilor 2023-2025, inclusiv îngrijirea cancerului pentru refugiații ucraineni, dacă este cazul.
Participanții:
- André ILBAWI: ofițer tehnic, Managementul cancerului, OMS.
- Felipe ROITBERG: consultant, Managementul Cancerului, OMS.
- Filipa AZEVEDO E SILVA: consultant, Sănătate în Penitenciare, OMS RO Europa.
- María LASIERRA LOSADA: ofițer tehnic, Managementul cancerului, OMS RO Europa.
- Rolando CAMACHO: consultant, Managementul cancerului, OMS Regional pentru Europa
- Taya YAKIMKOVA: Coordonator de proiect, Programul regional Eurasia, St. Jude Global, Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude.
Partenerii Misiunii OMS:
- IMSP Institutul Oncologic
- Agenţia Naţională de Sănătate Publică
- Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate
- Ministerul Sănătății
- Comisia parlamentară„Comisia protecție socială, sănătate și familie”
- USMF „N. Testemițanu”
- Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA).
În cadrul vizitei Misiunii OMS la Institutul Oncologic vor fi organizate 3 grupuri de lucru pentru evaluarea capacității oncologice în Republica Moldova în condițiile actuale. Specialiștii Institutului Oncologic vor face o prezentare a unui cadru logistic al nevoilor Institutului Oncologic în legătură cu problema refugiaților, la care vor participa șefii de departamente, secții, medici oncologi, medici rezidenți, specialiști în chirurgie, radioterapie, oncologie medicală, pediatrie oncologică, screening și diagnostic, medicamente și achiziții, medicii Centrului Consultativ Diagnostic, responsabili pentru Programul național de control al cancerului. Va fi pus în discuție Cadrul legal de răspuns la criza refugiaților în serviciile de oncologie din Moldova, prestarea serviciilor medicale în ambulatoriu refugiaților din Ucraina, sprijinul Societății Civile pentru serviciile de oncologie din Moldova în contextul crizei refugiaților.
La deschiderea evenimentului au luat cuvântul dl Ruslan Baltaga, directorul Institutului Oncologic, vice-directorii, reprezentanții OMS, responsabilii de Programul Național de Control al Cancerului.