Anual, în perioada 16 – 22 ianuarie 2023, se derulează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Lansată în 2007 de Asociația Internațională de Prevenire a Cancerului Cervical Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin are scopul de a creşte gradul de informare al femeilor asupra cauzelor cancerului de col uterin şi de a atrage atenţia asupra mijloacelor de prevenire: screening-ului cancerului cervical și vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV), inclusiv importanța măsurilor de prevenire și depistare precoce a acestui tip de cancer.
Cancerul cervical este o afecțiune care face din ce în ce mai multe victime în rândul femeilor din întreaga lume deși este una dintre cele mai prevenibile neoplazii de tip malign.
În Uniunea Europeană, cancerul de col uterin se plasează pe locul doi, după cancerul de sân, conform incidenței afectării femeilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani. Anual, provoacă aproximativ 33 000 cazuri de îmbolnăvire și 15 000 de decese.
În Republica Moldova, conform datelor oferite de Registrul Național de Cancer, sunt luate în evidență 4202 paciente afectate de cancer de col uterin. Doar în anul 2022 au fost înregistrate 300 cazuri noi, respectiv 17,1 la 100 mii populație feminină. Dintre acestea, 46,3% sunt cazuri depistate în stadiile precoce (stadiul I și II), pacientele urmând tratament specific. Cancerul de col, reprezintă o problemă de sănătate publică majoră ce vizează preponderent femeile tinere aflate în plină activitate și este extrem de înșelător deoarece debutul maladiei este silențios iar primele simptome apar abia în stadiile avansate a bolii. Această patologie se dezvoltă, de obicei, la vârsta mijlocie și este cel mai frecvent diagnosticată la femeile cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani.
Cancerul de col uterin este provocat de anumite tulpini ale virusului HPV. Dintre aceste HPV oncogene cu risc înalt, tipul 16 și 18 cauzează 70-80% din cazurile de cancer de col uterin. Infecţia cu HPV este transmisibilă și este contractată prin act sexual. Până la 80% dintre persoanele active sexual au fost expuse la un moment dat în viața lor, dar marea majoritate nu dezvoltă niciodată simptome, deoarece sistemul imunitar al organismului poate elimina HPV de unul singur în termen de doi ani.
Ratele ridicate de mortalitate prin cancer de col uterin pot fi reduse printr-o abordare integrată care includ prevenirea, diagnosticul precoce, screening-ul și programele de tratament.
Cancerul de Col Uterin POATE FI PREVENIT prin vaccinare şi testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma HPV şi screening-ul reprezintă strategia optimă de protecţie împotriva cancerului de col uterin. Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase şi a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul.
La nivel național, conform Programului Național de Control al Cancerului pentru anii 2016-2025 (HG nr.1291/2016), acțiunile de prevenire a cancerului cervical, corespund aceluiaşi pattern specific celui mondial. IMSP Institutul Oncologic, de comun cu partenerii, contribuie direct în realizarea scopului de prevenire și combatere a cancerului de col uterin și întărirea capacității sistemului de sănătate pentru controlul și combaterea cancerului de col uterin la nivel național.
Programul de Screening cervical în Republica Moldova se efectuează gratuit pentru toate femeile de vârsta eligibilă, indiferent de statutul asigurat/neasigurat.
Vaccinarea anti HPV alături de screening-ul citologic prin frotiul Babeș-Papanicolau sistematic pot reduce riscul cancerului cervical cu până la 94%.