În fiecare an, la 15 februarie este marcată Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer. Iniţiativa a fost luată în 2002, de organizaţia Childhood Cancer Internațional, pentru a promova campanii de colaborare şi de sensibilizare la nivel mondial în problema copiilor bolnavi de cancer şi a exprima susţinerea faţă de copiii şi adolescenţii diagnosticaţi cu cancer, dar şi faţă de familiile acestora.
Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer (International Childhood Cancer Day – ICCD) este o campanie de colaborare globală menită să atragă atenţia supra grijii pe care trebuie s-o acordăm copiilor cu cancer şi pentru a exprima susţinerea acestora şi a familiilor din care fac parte, notează site-ul www.internationalchildhoodcancerday.org.
Obiectivul ţintă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer, este de a elimina toate durerile şi suferinţele copiilor care luptă împotriva cancerului şi de a atinge un procent de supravieţuire de cel puţin 60% pentru toţi copiii diagnosticaţi cu cancer din întreaga lume până în 2030″, precizează site-ul amintit.
Deși cancerul la copii se consideră o boală rară, reprezentând numai 2% din numărul total de cancere, această maladie afectează anual în jur de 400 mii copii și adolescenți în lume. Circa 70% dintre toate cancerele sunt vindecabile dacă sunt diagnosticate şi tratate dintr-un stadiu incipient. În ultimele decenii tratamentul pentru bolile oncologice la copii a cunoscut o evoluție impresionantă, ceea ce a permis ridicarea ratei de vindecare și supraviețuire pentru acești copii, ajungând până la 80% în majoritatea ţărilor cu venituri ridicate.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii și-a trasat obiectivul de a elimina toate durerile şi suferinţele copiilor care luptă împotriva cancerului şi de a atinge un procent de supravieţuire de cel puţin 60% pentru toţi copiii diagnosticaţi cu cancer din întreaga lume până în 2030. Acest procent reprezintă o dublare aproximativă a ratei actuale de vindecare, ceea ce înseamnă salvarea a încă un milion de vieţi de copii în următorul deceniu.
În țara noastră, în anul 2022, numărul estimat de cazuri noi (0-18 ani) – 78 cazuri, dintre care 34 tumori solide și 44 hemoblastoze la copii.
În anul 2021 au fost 44 tumori solide și 44 hemoblastoze la pacienții mici.
Număr estimat de decese în 2021 – 15. În cancerul la copii s-a determinat o predominanță a genului masculin, în țara noastră, ceea ce corespunde datelor statistice internaționale.
Dintre toate cancerele, pe I loc se situează Leucemiile acute.
Pe locul II – Tumorile cerebrale, după care urmează limfoamele și alte tipuri de tumori solide.
În cabinetul consultativ-diagnostic pediatric au fost efectuate în jur de 2500 de consultații pe parcursul anului 2022.
Pacienții urmează tratamentul în secția Pediatrie Oncologică a Institutului Oncologic. Spitalul depune eforturi continue pentru a ridica nivelul de tratament și îngrijire a acestor pacienți la standardele de calitate existente. Compasiunea, dedicația și eforturile echipei de medici aduc rezultate frumoase și multe reușite în tratament, iar grija și atenția asistenților medicali asigură o recuperare rapidă.
Susținerea psiho-emoțională a copiilor diagnosticați cu maladii oncologice este deosebit de importantă. Pentru a rezista pe durata spitalizării îndelungate, procedurilor dureroase și efectelor terapiilor administrate, stresului și izolării, pe toată perioada aflării in spital copiii sunt însoțiți de unul din părinți care colaborează strâns cu echipa medicală. În plus, este oferită posibilitatea desfășurării multiplelor activități educative organizate de Centrul Educațional pentru copiii bolnavi de cancer.
Apreciem mult implicare și suportul oferit de către Asociația Obștească „Viața fără leucemie” – o organizație de părinți ai copiilor cu afecțiuni oncologice. Prin activitățile pe care le desfășoară echipa Asociației în beneficiul pacienților secției Oncologie Pediatrică, se reușește mobilizarea întregii societăți în susținerea și încurajarea acestor copii.
De asemenea, colaborăm de mai mulți ani cu Asociația Magic din România, care a deschis Magic Home, casa care se află aproape de instituție, ca să fie un refugiu pentru familiile copiilor bolnavi de cancer. Sunt selectate familii social vulnerabile pe parcursul la un an de zile ei primesc un colet lunar cu alimente și produse și igienă. Si de Sărbătorile de iarnă – Magic Caravan, care duce daruri copiilor care au fost bolnavi de cancer. Și tabere de vară pentru copii – Magic Camp.
Le dorim tuturor copiilor multă sănătate, bucurii, zâmbete și clipe fericite, iar celor care la moment se confruntă cu boala – însănătoșire cât mai grabnică și întoarcerea la familii și prieteni!
În cadrul Institutului Oncologic a avut loc evenimentul de lansare a Flowcitometrului, echipament performant pentru diagnosticul și monitorizarea patologiile hematologice la maturi și copii. Au fost prezenți dl Ion Prisăcaru, secretar de stat la Ministerul Sănătății, dl Ruslan Baltaga, director al IMSP Institutul Oncologic, dna Rodica Mîndruță-Stratan, coordonator al Programului național de control a cancerului, dna Sanda Buruiană, șefa Disciplina Hematologie, Departamentul Medicină internă a USMF “Nicolae Testemițanu”, dna Valentina Stratan, șefă a Laboratorului Științific Biologia Cancerului, dna Natalia Bajurean-Vîlcu, președinta Asociației Obștești “Viața fără leucemie”.
Institutul Oncologic a lansat, în practica clinică a instituției, o nouă metodă de diagnostic a afecțiunilor hematologice (hemopatiilor), prin citometria în flux. Asigurarea Institutului Oncologic cu acest dispozitiv modern, Flowcitometru, tip Navios EX, ne va permite să realizăm, diferențierea afecțiunilor hematologice maligne după subtipul celular, să identificăm prezența eventualelor populații celulare cu fenotip diferit de cel al celulelor normale, care sunt responsabile de producerea diferitelor malignități hematologice. Acest proces mai poate fi numit imunofenotiparea limfocitelor, care se realizează prin marcarea celulelor, folosind panelul de anticorpi monoclonali fluorocromați stabilit pentru fiecare patologie în parte. Fișierele de date obținute după achiziția probelelor procesare de citometru, sunt analizate cu ajutorul programului Software Kaluza C Analisys.
În cadrul IMSP IO, la evidență sunt cca 5000 pacienți maturi cu afecțiuni hematologice maligne și cca 2500 cu afecțiuni hematologice benigne. Anual se observă o tendință de creștere progresivă a incidenței acestor maladii. Leucemiile acute în rândul copiilor au cea mai mare frecvenţă din totalul cancerelor pediatrice. Cea mai frecventă formă este: leucemia acută limfoblastică, care constitue 80-85% din cazuri, iar leucemia acută nelimfoblastică , constituie 15-20%.
Flowcitometria (citometria în flux), este tehnologia cea mai indicată și indispensabilă în detectarea liniilor celulare maligne. Implementarea în diagnosticul de laborator al acestor tehnici este de o importanța majoră în stabilirea atât a diagnosticului corect și rapid, cât și a stabilirii operative a celei mai reușite scheme de tratament pentru pacienți, cu scopul obținerii unei maxime eficiențe. Totodată, citometria în flux va putea identifica gradul de agresivitate a tumorii, precum și va monitoriza în timp maladia.
Asigurarea IMSP Institutului Oncologic cu acest dispozitiv va face posibilă realizarea unui diagnostic de calitate conform Protocoalelor Clinice Naționale, dar și internaționale, iar toate acestea va asigura o creștere a speranței de viața a pacienților și a calității acesteia.