În perioada 26-27 iulie 2023, IMSP Institutul Oncologic a găzduit misiunea OMS cu caracter științifico-tehnic pentru elaborarea unui studiu de prefezabilitate al serviciilor de laborator din cadrul instituției.
Obiectivul misiunii a constant în furnizarea de diagrame inovatoare și de un aranjament funcțional eficient la nivelul studiului de prefezabilitate pentru renovarea laboratoarelor de diagnostic – Laboratorul de Analize Medicale, Serviciul de Anatomie Patologică, Laboratorul Citologic Republican și Laboratorului de Imunologie și Genetică Moleculară, pe baza celor mai avansate tendințe în infrastructurile de sănătate.
În cadrul vizitei au participat: Miljana Grbic, reprezentantul OMS în Republica Moldova, Prof. Stefano Capolongo: Director al Departamentului ABC (Arhitectură, Construcția mediului, Ingineria Construcției), Politecnico din Milano, Andrea Brambilla, M.Arch. Ph.D., cercetător, profesor asistent, Laboratorul de proiectare și sănătate, Departamentul ABC, Politecnico din Milano, Michele Dolcini, doctorand, Laborator de proiectare și sănătate, Departamentul ABC, Politecnico din Milano, Ruslan Baltaga, Director, Rodica Mandruta-Stratan, coordonatorul PNCC, Victor Cernat, șef departament diagnostic și șefii de laboratoare, Valentina Stratan, șef Laboratorul imunologie și genetică moleculară, Victoria Titarenco, șef Laboratorul Citologic Republican, Larisa Antoci, șef Laboratorul analize medicale și Inga Chemencedji, șef Serviciul anatomie patologică.
Agenda vizitei a cuprins tematici referitoare la principalii indicatori de activitate și a obiectivelor de dezvoltare pe termen scurt a instituției. Specialiștii au prezentat informații relevante referitoare la amplasarea geografică a instituției și particularitățile de amplasare a laboratoarelor.
Subiectele prezentate au atins teme precum: documentarea laboratoarelor și a circuitelor operaționale (structura și volum de lucru), utilitățile, succesele, problemele și/sau deficiențele. De asemenea, urmare a discuțiilor cu fiecare laborator în parte, au fost prezentate unele scenarii ce vor impulsiona modernizarea segmentului de diagnostic.
În scopul definitivării unui studiu de fezabilitate al serviciilor de laborator din cadrul instituției, experții au vorbit despre rezultatele inițiativelor de implicare și a tendințelor în infrastructurile de sănătate.
Proiectul este realizat în cadrul activităților Programului Național de Control al Cancerului 2016-2025 (obiectivul nr.3), cu suportul Ministerului Sănătății și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).