Secția tumorile pielei melanom și ALM

Secția a fost fondată în anul 1990, având denumirea inițială Oncologie Generală.  Organizatorul  și conducătorul științific –  dl profesor Anatol Țurcan, doctor habilitat în științe medicale (1990 – 2002), sef secție –  dl Grigore Bogdanschii, doctor în științe medicale. În anul 1996 șef de secție este numit dl Sergiu Mura.  În anii  1997-1999 șef de secție este numit dl Vitalie Arsenii, doctor în științe medicale. În decursul anilor 1999 – 2014 funcția șefului secției a deținut-o dl Ion Dăscaliuc, doctor în științe medicale.

 În anul 2014, secția Oncologie Generală este divizată în două departamente;  Secția Tumori  Țesuturi moi și ALM, sef de secție devine dl Ion Dăscaliuc și secția Tumorile Pielii și Melanom – șef de secție este numit dl Victor Ciuperca.

 În anul 2018 se formează Secția Tumorile Pielii, Melanom și ALM, iar  șeful  secție este numit dl Victor Ciuperca.

Colectivul secției:

  1. Cernat Victor, profesor, d.h.m., chirurg oncolog
  2. Ciuperca Victor, șef secție, chirurg oncolog 
  3. Capitan Valentin, d.ș.m., chirurg oncolog
  4. Olaru Andrei, d.ș.m., ortoped-traumatolog, asistent universitar
  5. Mura Sergiu, d.ș.m ., chirurg oncolog
  6. Dascaliuc Ion, d.ș.m., chirurg oncolog
  7. Țurcan Stela, d.ș.m., chirurg oncolog
  8. Portas Daniela, chirurg oncolog 
  9. Ștefaniuc Iulian, ortoped-traumatolog 
  10. Buruiană Gheorghe, ortoped-traumatolog, asistent universitar

Asistenți medicali:

  1. Truhin Mariana, asistentă superioară
  2. Canalî Galina
  3. Frunze Tatiana
  4. Mititelu Roxana 
  5. Covali Natalia 
  6. Marcu Livia 
  7. Petrovschi Doina 
  8. Țurcan Anastasia 
  9. Plămădeală Diana 
  10.  Marinov Larisa 
  11.  Sîrbu Alina 
  12.  Oroșan Anastasia 

Personal auxiliar: 

  1. Secrieru Larisa, soră economă 
  2. Grigorița Svetlana 
  3. Disculțu Vera 
  4. Dodan Evghenia 
  5. Dogot Valentina 
  6. Druța Nina 
  7. Botnari Liudmila 
  8. Capațînă Lidia. 

Secția Tumorile Pielii, Melanom și ALM este amplasată pe 35 paturi chirurgicale.

În secție este acordată asistența medicală de diagnostic, tratamentul chirurgical și paliativ al bolnavilor cu tumori ale pielii, țesuturilor moi, aparatului locomotor și coloanei vertebrale, afecțiuni ale sistemului limfo-ganglionar. Diversitatea intervențiilor chirurgicale este amplă, de la biopsii și excizii ale tumorilor până la intervenții  laborioase cum ar fi:  dezarticulări și amputări de membre, artroplastii cu endoprotezare, plastii hibride ale pielii și țesuturilor moi, intervenții pe bazinul mic și spațiului retroperitoneal, intervenții neuro-chirurgicale ale coloanei vertebrale. 

Volumul pacienților tratați în ultimii 5 ani

 

2019

2020

2021

2022

2023

Pacienți internați

1291

785

1055

1305

1298

Pacienți externați

1275

771

1075

1285

1286

 

 Activitatea de diagnostic și tratament chirurgical al secției este bazată pe recomandările Protocoalelor Clinice Naționale (Melanomul malign cutanat PCN 161,  Tumorile maligne ale oaselor PCN 183, Tumorile maligne ale țesuturilor moi  PCN 184), ghiduri și recomandări practice recunoscute internațional și bazate pe dovezi științifice, metode inovative și performante. Colaboratorii secției sunt responsabili și permanent își sporesc nivelul de cunoștințe prin educație medicală continuă. Participăm activ la forumuri medicale locale, naționale și internaționale.

 Promovăm valori:

– primordialitatea criteriilor de performanță în activitate.

– asigurarea condițiilor de accesibilitate și echitate.

 – îmbunătățirea continuă a condițiilor implicate în asigurarea satisfacției pacientului și a personalului angajat.

 În plan etic – întreg colectivul este ghidat de valorile necesare îndeplinirii misiunii, astfel: 

Ne pasă de pacienții noștri ca și cum ne-ar păsa de cei dragi și îi tratăm în mod similar, cu expertiză, compasiune și respect; 

– Încurajăm inițiativa, inovarea, tenacitatea în abordarea problematicii sănătății întregii comunități din care facem parte și în cadrul căreia activăm; 

Promovăm un mediu care stimulează diversitatea, premiază excelența și valoarea adăugată și încurajează valorile civice.

În perioada ultimilor ani am diversificat metodele de tratament chirurgical, implementând  noi intervenții în cazul tumorilor pielii și  sistemul osteoarticular:

  • Artroplastii complexe cu endoprotezarea articulațiilor mari, (15-30 cazuri anual);
  • Chirurgie neuro-spinală cu vertebrectomii și vertebroplastii complexe, cimentare, fixări de coloană (30-60 cazuri anual);
  • Osteosinteza diferitor segmente ale membrelor (30-40 cazuri anual);
  • Plastia defectelor osoase cu alogrefări și autogrefare, substituenți sintetici de os (15-25 cazuri anual);
  • Plastii masive  ale defectelor cutanate.

În plan de diagnostic al Melanomului malign cutanat a fost implementată metoda de Videodermatoscopie computerizată cu Videodermatoscopul HORUS 500 în CCD, biroul 312.

A fost procurată Gamma camera portativă Gamma Probe System CENNA-500W pentru detectarea Nodulului Limfatic Santinelă (NLS-GLS) prin metoda limfoscintigrafia intraoperatorie la pacienții cu Melanom malign cutanat.

Colaboratorii secției au actualizat și aprobat la Ministerul Sănătății în anul 2023-2024 protocoalele:  Melanomul malign cutanat – PCN 161,  Tumorile maligne ale oaselor – PCN 183, Tumorile maligne ale țesuturilor moi – PCN 184. Este elaborat un PCN nou – Cancerul cutanat non-melanom, care va fi înaintat Ministerului Sănătății pentru aprobare și implementare.

Colaboratorii secției participă activ în derularea Planului Național de Control al Cancerului 2016-2025 prin implicarea în Obiectivul II  al screening-ului  Cancerului cutanat și studiul populațional al pacienților cu sindromul nervilor displazici, Obiectivul III – Unitatea de studiu al sarcomului.

 În cadrul secției activează 2 colaboratori ai Catedrei de Ortopedie și Traumatologie a USMF „Nicolae Testemițanu”:

  • Dr. Olaru Andrei, d.ș.m., asistent universitar
  • Dr. Buruiană Gheorghe, asistent universitar.

Secția colaborează activ cu Catedra de Oncologie a USMF.  În cadrul secției activează asistentul universitar  Solomon Veronica, d.ș.m.,  conduce  modulul Oncologie al studenților USMF „ Nicolae Testemițanu”.

În cadrul secției sunt încadrați medicii rezidenți la specialitatea “Oncologie”.

Colaboratorii secției participă activ în promovarea continuă a măsurilor de profilaxie, depistare precoce a maladiilor pielii și sistemului osteoarticular prin participări la emisiuni televizate și mass-media. În luna mai 2024 s-a organizat Conferința Națională „Cancerul cutanat și Melanomul malign” în comun cu medicii dermatologi și medicii de familie, la care au avut rapoarte dr. Victor Ciuperca, dr. Stela Țurcan. 

În cadrul Conferinței Naționale cu participare internațională  „Tumorile sistemului nervos central și coloanei vertebrale” în comun cu neurochirurgii,  a avut raport dr. Andrei Olaru. Raportul a fost menționat prin decernarea dlui Olaru a unei Diplome de Onoare.

Motto-ul nostru este:  BENEFICIUL PACIENTULUI – LEGE SUPREMĂ!