×
Meniu

Amintirea luminoasă a academicianului Gheorghe Ţâbârnă

Întreaga comunitate ştiinţifică medicală din ţară a suferit o pierdere irecuperabilă: la 11 iunie s-a stins subit din viaţă cel care a fost Gheorghe Ţîbîrnă, profesor universitar, academician al AŞM, savant cu renume, ilustru chirurg, medic oncolog, fondator al disciplinei oncologice ”Tumori cap și gât” din Republica Moldova, deținător al titlului ”Om Emerit”, decorat cu ordinul ”Gloria Muncii”, laureat al ”Premiului de Stat”, cavaler al ”Ordinului Republicii”.

Gheorghe Ţîbîrnă s-a născut la 16 februarie 1944 în comuna Sîngerei, jud.Bălți, în familia lui Andrei și Maria Țîbîrnă, simpli țărani basarabeni din localitate, dar care au educat copiii cu dragoste de muncă, dăruire de sine și dorință de carte. După absolvirea școlii medii din Sângerei, în anii 1962-1967 este student al facultății de ”Stomatologie” a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău. A urmat secundariatul clinic (1967–1969), după care este doctorand la Centrul Ştiinţific Oncologic „N.N.Blohin” al Academiei de Ştiinţe Medicale din Rusia, or.Moscova (1969-1972).

Revenit în țară, fondează în cadrul Institutului Oncologic din Chisinau secția de ”Chirurgie Tumori cap și gât”, atrăgând în jurul său specialiști tineri: Andrei Doruc, Vasile Ciorici, Constantin Clim, Valentina Darii, etc. Implementează în cadrul secției întreg portofoliu de diverse intervenții chirurgicale aplicate pacienților cu patologii oncologice a regiunii cap și gât. Urmează studii postdoctorantură, la același Centru Ştiinţific Oncologic „N.N.Blohin” or.Moscova (1980-1982), care finalizează cu susținerea tezei de doctor habilitat ”Tratamentul cancerului local-avansat al regiunii cap și gât”.

A desfăşurat o amplă activitate de cercetare în domeniul diagnosticului şi tratamentului tumorilor regiunii cap și gît, precum şi al chirurgiei plastice și reconstructive, cuantificată în peste 380 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 11 monografii. Autor a 7 brevete de invenţie şi 35 de inovaţii privind ameliorarea diagnosticului și asistenţei chirurgicale la bolnavii cu tumori a regiunii cap și gât. A pregătit 7 de doctori şi 5 doctori habilitaţi în medicină. A participat la numeroase reuniuni şi congrese din ţară şi străinătate.

În calitatea sa de Director al Institutului Oncologic din Moldova (1990-1995), a fondat direcții noi în oncologia autohtonă, prin aplicarea metodelor fizice în tratamentul bolnavilor cu tumori ai regiunii cap și gât și a metodei microchirurgicale în recuperarea postoperatorie a pacienților cu defecte majore posttumorale. Aceste direcții dar și multe alte proiecte inovaționale au fost susținute și pe parcursul activității sale în funcția de Director al IOM pe problemele științei (1995-2016).

În cadrul USMF ”N.Testemițanu” a parcurs activitatea de la asistent la Catedra de Oncologie (1976-1980), Docent la Catedră (1980-1990), Șef al Catedrei de Oncologie (1990-1995). Ulterior a suplinit funcția de Profesor Universitar al catedrei respective.

La Academia de Științe a R.Moldova este ales Membru-corespondent al secției medicale (1993), ulterior – Membru titular (2007), îndeplinind și funcția de secretar al secției.

Fondator al Academiei de Științe Medicale din R.Moldova (1999). Fondator al Societății de ”Chirurgie oncologică cap și gît” (2012), membră a Federației Internaționale a societăților de specialitate (IFHNOS).

A format generații de tineri care astazi continua tradițiile școlii oncologice ”Tumori cap și gît” din Republica Moldova, bazate pe soluționarea suferinței pacientului oncologic, indiferent de complexitatea cazului și aprecierea posibilităților de recuperare a bolnavilor.

Amintirea luminoasă a medicului Gheorghe Ţâbârnă va rămâne în memoria tuturor celor care l-au cunoscut ca pe un bun familist, talentat chirurg, cercetător neobosit, învățător exigent, direct în relațiile cu oamenii, un luptător înflăcărat al neamului, consacrat pe deplin ştiinţei şi societăţii.

 

Corpul neînsuflețit al regretatului profesor va fi depus Duminică, 12 iunie 2022, la Biserica „Sf. Cuvioasa Parascheva” (str. Grenoble, 19, vis a vis de Institutul Oncologic), înecepând cu ora 17:00.

Acad. Gheorghe Țîbîrnă va fi înmormântat Luni, 13 iunie, la ora 11:40, la Cimitirul Central din capitală (str. Alexei Mateevici, 11).