În jur de 100 de lucrători medicali din regiunea Călărași, inclusiv medici de familie și asistenți medicali din localitățile rurale din raion au participat la primul eveniment regional din cadrul proiectului de promovare a screeningului cancerului colorectal și procesului de pilotare a screeningului prin testarea iFOB.
Medicii au avut ocazia să cunoască despre factorii care duc la apariția și dezvoltarea cancerului colorectal, dar și modul în care acesta poate fi prevenit. Totodată, în cadrul evenimentului s-a discutat despre cum se realizează corect testul iFOB, dar și etapele necesare de parcurs de medicul de familie și pacient odată ce testul are rezultat pozitiv.
Vă reamintim că finalul lunii mai, am dat start procesului de pilotare a Screeningului Cancerului Colorectal prin testarea iFOB și campania de promovare a screening-ului pentru această formă de cancer. Proiectul-pilot este organizat de Institutul Oncologic în comun cu Ministerul Sănătății al RM, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
În cadrul proiectului pilot, pe lângă informarea populației și instruirea medicilor, 9200 de teste iFOB sunt împărțite în 4 regiuni cheie (Călărași, Bălți, Cahul, Chișinău) pentru a fi oferite persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50-55 ani, care se consideră sănătoase, pentru testarea screening.