CCI4EU

Infrastructura Comprehensivă de Cancer pentru Uniunea Europeană

Program

HORIZON-MISS-2022-CANCER-01(Acțiuni de cercetare și inovare care sprijină implementarea Misiunii împotriva cancerului)

Coordonator

OECI – Organizația Institutelor Europene de Cancer

Buget MD

8 750  EUR

Rolul Institutului Oncologic

Partener

Responsabil de proiect

Rodica Mîndruța-Stratan

Termen de implementare

36 luni (01.05.2023 – 30.04.2025 )

Mai multe informații

https://cci4eu.eu/

DESPRE PROIECT

 

Proiectul CCI4EU, finanțat în cadrul misiunii Horizon Europe Cancer,  își propune să reducă inegalitățile în îngrijirea cancerului în statele membre și țările asociate UE, dezvoltând infrastructuri naționale și regionale pentru a îmbunătăți accesul la cercetare, educație și tratamente de calitate.

Institutului Oncologic, unica instituție specializată în oncologie din Republica Moldova ce abordează criteriile unui centru comprehensiv de cancer. 

Scopul principal este să creeze recomandări pentru consolidarea capacităților în infrastructura oncologică, promovând accesul echitabil la inovație și îngrijire oncologică de calitate.

Obiective generale:

  1. Sprijinirea statelor membre ale UE și a țărilor asociate în dezvoltarea sau îmbunătățirea infrastructurilor cuprinzătoare pentru cancer (ICC) existente sau viitoare, la dezvoltarea rețelelor de colaborare și crearea de strategii pentru prevenirea și controlul cancerului
  2. Promovarea inovării în cercetare și consolidarea capacităților digitale în domeniul îngrijirii cancerului.
  3. Asigurarea faptului că 90% dintre pacienții cu cancer sunt tratați în ICC până în 2030 (în conformitate cu unul dintre cele patru domenii principale de acțiune ale Planului european de luptă împotriva cancerului.

Proiectul este coordonat de Organizația Institutelor Europene de Cancer (OECI). Rețeaua proiectului este formată din 55 de parteneri, inclusiv organizații europene majore de luptă împotriva cancerului, centre oncologice și alți reprezentanți din toate statele membre ale UE și din mai multe țări asociate.

Obiective specifice:

O1. Finalizarea unei matrice standardizate de indicatori de performanță privind cercetarea/ îngrijirea cancerului și a unui model principal, care să fie utilizate pentru a analiza maturitatea ICC din întreaga UE.

O2. Cartografierea maturității ICC din toate statele membre ale UE în conformitate cu matricea convenită a indicatorilor de performanță privind cercetarea/îngrijirea cancerului; gruparea ICC în funcție de maturitate.

O3. Planificarea unui program de consolidare a capacităților (CBP) adaptat fiecărui grup identificat și, personalizarea în continuare a intervențiilor adaptate pentru ICC (în acord cu autoritățile publice relevante), acordând prioritate statelor membre cu o maturitate scăzută a ICC.

O4. Identificarea, structurarea și instruirea executanților PBC pentru furnizarea intervențiilor personalizate la fața locului, astfel încât să se asigure coerența abordării; punerea la dispoziție a unor platforme online pentru formare/dezvoltarea capacităților pentru anumite intervenții (de exemplu, formare în domeniul datelor și al conducerii).

O5. Executarea CBP, acoperind toate statele membre ale UE la diferite niveluri de intervenție personalizată (toate având acces la intervenții online, iar unele având intervenții la fața locului), raportarea privind impactul și acțiunile de monitorizare durabile recomandate pentru fiecare CCI.

O6. Diseminarea și comunicarea către părțile relevante interesate (cercetători și profesioniști din domeniul sănătății, factori de decizie politică, cetățeni, inclusiv pacienți, asociații de pacienți și îngrijitori informali) a lecțiilor învățate și a celor mai bune practici ale PBC, pentru a exploata în continuare PBC dincolo de proiect.

Implicarea

Întru consolidarea și dezvoltarea ICC în întreaga Uniune Europeană și țările asociate, în cadrul proiectului CCI4EU, Institutul Oncologic este activ implicat în:

  • Cartografierea statutului actual și a criteriilor ICC în statele membre / regiunile UE și țările asociate
  • Diseminarea, exploatarea și comunicarea.

Acțiuni:

  1. Cartografierea infrastructurii existente în țară prin colectarea și analizarea datelor referitoare la infrastructurile comprehensive de combatere a cancerului. Expertiza noastră este folosită pentru gruparea acestor infrastructuri în funcție de tip, mărime și nivel de maturitate, pentru a identifica cele mai potrivite direcții de îmbunătățire.
  1. Elaborare de strategii detaliate pentru diseminarea și comunicarea rezultatelor și beneficiilor proiectului către părțile interesate și publicul larg. Participăm activ la evenimente de diseminare, elaborăm materiale de comunicare și colaborăm strâns cu alte instituții și organizații implicate în proiect.

Institutul Oncologic va beneficia de o evaluare în ansamblu de către cei mai buni experți în domeniu, inclusiv suport metodologic și logistic ce va fortifica capacitățile infrastructurii și va permite implementarea celor mai bune practici legate de tratamentul cancerului și integrarea cercetării și a educației în îngrijire. Beneficiul pacientului este incontestabil sub aspect al ratei de supraviețuire, calității vieții și abordării individuale a cazului de către un grup de specialiști pregătiți din cadrul unui centru comprehensiv de cancer.

Impact: Impactul pozitiv al acestor eforturi se va resimți în îmbunătățirea infrastructurilor și serviciilor medicale, având un efect benefic asupra pacienților și societății în ansamblu.