Centrul Colonoscopic

Scurt istoric 

Centrul Colonoscopic al IMSP IO a fost înființat în baza ordinului Nr. 29  din 29.03.2016 cu privire la organizarea activității Centrului Colonoscopic din cadrul IMSP IO – în scopul depistării precoce a cancerului colorectal și proceselor precanceroase la persoanele cu anamneză eredocolaterală agravată prin tumori maligne a tractului gastrointestinal. Activitatea de bază a început-o la 1 aprilie 2016. 

Actualmente, Centrul Colonoscopic  reprezintă un sistem bine organizat,  dotat cu aparataj endoscopic de ultimă generație, fiind centru de referință a screeningului cancerului colorectal din Republica Moldova. Baza legislativă fiind Standardul Național al Procedurilor Operaționale privind Screeningul  cancerului colorectal, elaborat în 2017.

În Centrul Colonoscopic sunt prestate servicii medicale endoscopice de diagnostic și tratament pentru pacientul de ambulatoriu. 

În cadrul Centrului Colonoscopic se prestează următoarele servicii:

În scopul asigurării serviciilor medicale calitative, Centrul Colonoscopic a fost dotat cu aparataj endoscopic de ultimă generație Olimpus EVIS EXERA III,  care dispune de  mașini automate de dezinfectare și sterilizarea a endoscoapelor, aparataj medical pentru sedarea intravenoasă și supravegherea postanestezică.

  • Videoendoscopia digestivă inferioară diagnostică;
  • Videoendoscopia digestivă inferioară cu biopsie și examen histopatologic;
  • Videoendoscopia digestivă inferioară cu polipectomie edoscopică și examen histopatologic.

Beneficiari ai acestor servicii sunt 2 categorii de populație:

Grupul I : Cetățenii asimptomatici de la 45 ani până la 70 ani inclusiv vor efectua examinarea materiilor fecale la ” sângele ocult” – așa zis hemoculttest ( 1 dată la 2 ani). Ulterior cei cu rezultatul testului pozitiv, vor fi trimiși la Centrul Colonoscopic pentru efectuarea  Videoendoscopiei  digestive inferioare. Persoanele cu rezultatul investigației negativ vor repeta acest test  la fiecare 2 ani până la vârsta de 70 de ani inclusiv.

Mai nou, a fost introdusă  PILOTAREA IFOB TEST( IMMUNOLOGICAL FAECAL OCCULT BLOOD TEST )  ÎN CANCERUL COLORECTAL din 27 octombrie 2022 prin ordin MS Nr 1030 pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 50-55 ani.

Grupul II : Rudele de gradul I ai pacienților cu patologii colorectale, cu risc sporit pentru dezvoltarea maladiilor oncoproctologice – screening în familiile ereditar agravate. Acești pacienți nu vor efectua examinarea materiilor fecale la ”sângele ocult”, dar vor fi direct programați și ulterior trimiși la Centrul Colonoscopic pentru efectuarea colonoscopiei.

3.Grupul de risc pentru screening-ul cancerului colorectal:

  •  I –  Rudele de gradul I  (asimptomatice) ale pacienților cu sindroamele: „Lynch”, ”Peutz-Jaghers”, ”Gardner” – cel mai înalt risc; 
  •  II – Rudele de gradul I  (asimptomatice) ale pacienților cu cancer colorectal;
  •  III – Rudele de gradul I  (asimptomatice ) ale pacienților cu cancer primar multiplu;
  •  IV – Rudele de gradul I  (asimptomatice) ale pacienților cu polipoză familiară;
  •  V – Rudele de gradul I  (asimptomatice) ale pacienților cu polipoză juvenilă;
  •  VI – Rudele de gradul I  (asimptomatice) ale pacienților cu boala ”Crohn”;
  •  VII – Rudele de gradul I  (asimptomatice) ale pacienților cu colită ulceroasă nespecifică.

NB: 

– Rudele asimptomatice mai în vârstă ca pacienții sus-numiți vor începe screening-ul din anul diagnosticării patologiei la pacient și va continua procedura până la 70 de ani inclusiv.

– Rudele asimptomatice mai tinere ca pacienții sus-numiți din punctul 1 vor începe screening-ul la o vârstă cu 10 ani mai tânără ca vârsta pacientului diagnosticat și va continua până la 70 de ani inclusiv.

– Rudele asimptomatice mai tinere ca pacienții sus-numiți din punctele 2 -7 vor începe screening-ul la o vârstă cu 5 ani mai tânără ca vârsta pacientului diagnosticat și va continua până la 70 de ani inclusiv.