#EinPutereaTa/#N=N
Institutul Oncologic se alătură Campaniei sociale în cadrul Zilei Mondiale de combatere SIDA – Unu Decembrie 2020 “Nedetectabil = Netransmisibil cu sloganul: „E în puterea ta să opreşti epidemia HIV!” Campania se va desfăşura în perioada: 15 noiembrie – 31 decembrie 2020.
Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se marchează la 1 decembrie începând din anul 19888, ca oportunitate a oamenilor de pretutindeni de a se uni în lupta împotriva HIV, de a oferi suport celor diagnosticați cu această infecție și de a comemora pe cei care au decedat din cauza bolilor asociate cu SIDA. În 2020, sloganul campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA este „E în puterea ta să opreşti epidemia HIV!”. În Republica Moldova infecţia cu HIV este sub supraveghere şi monitorizare permanentă. Prevalenţa infecţiei cu HIV în republică a constituit 230,43 cazuri la 100 mii locuitori. În 2018, prevalanța infecţiei cu HIV la 100 mii locuitori а constituit 20,51 cazuri (2017 – 20,73 cazuri), inclusiv în teritoriile din dreapta Nistrului 19,16 cazuri (2017-17,39 cazuri) şi în teritoriile de Est – 47,81 cazuri (2017 – 45,67 cazuri).
Conform datelor de laborator ale IMSP Spitalul de Dermatologie şi Maladii Comunicabile, în perioada ianuarie-octombrie curent аu fost confirmate 742 cazuri noi cu HIV, inclusiv 179 în teritoriile de Est. Infecţia cu HIV afectează persoane tinere, de vârstă reproductivă, menţinându-se la un nivel înalt transmiterea heterosexuală.
Scopul campaniei:
- Informarea și conștientizarea populaţiei generale și în special a grupurilor cu risc crescut cu privire la modalitățile de transmitere și prevenire a infecției HIV/SIDA și a importanței consilierii, testării și tratamentului.
Obiectivele campaniei:
- Creșterea acccesului la informațiile despre modalitățile de transmitere și prevenire a infecției HIV/SIDA și a importanței consilierii, testării și tratamentului; creșterea numărului de persoane din populația generală informate despre HIV/SIDA; combaterea stigmatizării și a discriminării legate de HIV/SIDA.
În IMSP IO, cu ocazia Zilei Mondiale de combatere SIDA 2020 se vor organiza următoarele acţiuni:
- Difuzarea de informaţii specifice temei pe website-ul www.onco.md;
- Promovarea campaniei și a materialelor de campanie în cadrul rețelelor de socializare.
Scopul:
- Minimizarea consecinţelor epidemiei HIV şi infecţiilor cu transmitere sexuală prin reducerea transmiterii, în special la populaţiile cheie, precum şi a mortalităţii asociate cu SIDA, acesta fiind aliniat la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și celor mai recente strategii ale OMS şi UNAIDS.
Tratamentul antiretroviral, tratamentul infecţiilor oportuniste, îngrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV şi membrilor familiilor lor, precum și prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt și profilaxia post-expunere este disponibil și se acordă conform protocoalelor naționale elaborate în baza ghidurilor OMS. În anul 2018 au fost revizuite principiile de testare și confirmare a infecției cu HIV conform ultimilor recomandări OMS, care prevede efectuarea testărilor de screening la infecția HIV prin utilizarea testelor rapide bazate pe sânge capilar.
Ziua Mondială de Combatere a SIDA – 1 Decembrie oferă o oportunitate pentru a consolida eforturile de combatere a epidemiei HIV prin promovarea testării în scopul cunoașterii statutului HIV, informarea populației în special, a tinerilor despre infecția cu HIV, căile de transmitere și măsurile de prevenire, suportul persoanelor care trăiesc cu HIV în accesarea serviciilor de tratament și îngrijiri, formarea toleranței față de cei care sunt afectați de această epidemie, consolidarea durabilității serviciilor, relațiilor intersectoriale și capacităților comunităților-cheie.
În republică se implementează servicii inovative de testarea rapidă pe bază de sânge capilar, servicii de prevenire HIV prin intermediul farmaciilor comerciale, clinicilor mobile, se realizează managementul supradozării în rândul UDI. Tratamentul antiretroviral, infecțiilor oportuniste și co-infecțiilor, îngrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV, precum și prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, profilaxia pre-expunere și post-expunere este disponibilă și se acordă conform protocoalelor naționale, elaborate în baza ghidurilor OMS, UNAIDS. Grație resurselor considerabile oferite de Fondul Global de luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, peste 35 mii de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție beneficiază de servicii de prevenire. În ultimii 2 ani, au fost finanțate 14 proiecte de reducere a riscurilor în rândul populației-cheie.
Cercetările tratamentului pentru HIV au avansat, îmbunătăţind considerabil perspectivele pentru persoanele care suferă de această afecţiune. Terapia antiretrovirală regulată a făcut posibil ca cei care suferă de HIV să trăiască o viaţă lungă şi plină.
Mai mult, terapia antiretrovirală administrată în mod regulat face practic imposibil ca o persoana cu încărcatură virală persistenta nedetectabilă să transmită virusul HIV şi altor persoane.
Cu toate acestea, efectele pe care le are HIV asupra sistemului imunitar pot creşte riscul pentru alte afecţiuni, inclusiv cancerul. Acest lucru este cauzat de faptul că virusul îngreunează organismul în lupta împotriva altor infecţii şi boli.
Astfel, persoanele care trăiesc cu HIV, sunt mai predispuse la riscul apariţiei cancerului.
Unele tipuri de cancer sunt mai frecvente la persoanele care suferă de HIV decât la persoanele care nu au acest virus.
De asemenea, există alte tipuri de cancer cunoscute sub numele de „tipuri de cancer care definesc SIDA„. Acestea semnalează trecerea de la HIV la HIV în stadiul 3, cunoscut şi sub denumirea de SIDA.
Cu toate acestea, există modalităţi de a reduce riscul de apariţie al cancerului, precum şi opţiuni de tratament.