×
Meniu

Departamentul Hematologie

Istoric:

Serviciul Hematologic specializat a fost organizat în Republica Moldova în anul 1960 în cadrul Centrului Republican de Transfuzie a Sângelui. Prima secție Hematologie la Institutul Oncologic a fost creată în anul 1968, iar Centrul Hematologic a fost organizat în 1994.

Actualmente,  structura Centrului Hematologic include 140 paturi desfășurate în patru secții pentru adulți și secția Hematologie pentru copii.

În incinta Departamentului Hematologie activează Disciplina Hematologie al Deprtamentul de Medicina interna a USMF „Nicolae Testemițanu”. În Departamentul Hematologie  activează 27 hematologi, inclusiv 1 doctor habilitat în medicină și 4 doctori în medicină.

Profilul Departamentului:

În Departamentul Hematologie al Institutului Oncologic se acordă asistență specializată pacienților hematologici din toată Republica Moldova. Sunt implimentate metodele de bază pentru stabilirea diagnosticului maladiilor hematologice: puncția măduvei oaselor, trepanobiopsia, puncția și biopsia ganglionilor limfatici, reacțiile citochimice și de imunofenotipare a leucemiilor acute și limfoamelor maligne. Pe larg se utilizează tratamentul polichimio și radioterapeutic.

Direcția științifică principală constă în elaborarea metodelor de diagnostic și tratament al limfoamelor maligne. Colaboratorii Departamentului Hematologie studiază de asemenea particularitățile leucemiilor la persoane în vîrstă avansată în scopul elaborării programelor individuale de tratament.

Rezultatele cercetărilor științifice sunt reflectate în peste 480 publicații științifice, inclusiv în 7 monografii, 2 manuale, 7 elaborări metodice pentru medici, 11 protocoale clinice. Cu participarea colaboratorilor Departamentului Hematologie în calitate de conducător sau consultant științific au fost susținute 11 teze de doctor în medicină. Sunt înregistrate o invenție și 38 inovații.

Departamentul Hematologie îndeplinește funcțiile organizatorice și metodice pentru asistența hematologică în RepublicaMoldova și reprezintă o bază științifică și pedagogică pentru instruirea studenților, rezidenților și perfecționarea medicilor.

Anual aproximativ 4 400 pacienți primesc tratament în condiții spitalicești și aproximativ 1 600 primesc tratament medicamentos în condiții de ambulator a Centrului Consultativ Diagnostic.