Vineri, 26 iulie 2019, în 3 regiuni și UTA Găgăuzia, se vor deplasa medici oncologi, specializați în tumori ale regiunii capului și gâtului pentru a organiza ateliere de instruire. Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova, în pofida faptului, că tumorile regiunii cap și gât, se clasifică ca tumori vizibile, în ultimii ani, se înregistrează o sporire a adresării tardive a pacienților cu cancer în regiunea capului și gâtului (cavitatea bucală, faringe, laringe) în stadiile III – IV fiind diagnosticate circa 80%.
Cancerul de cap și gât poate fi extrem de dificil de suportat pentru pacienți. Afectează zone vizibile ale corpului și activități care ajută la definirea a ceea ce suntem. Afectând capacitatea de a mânca, de a bea și de a vorbi, acesta atacă fundamentele vieții sociale.
La 27 iulie, la nivel mondial se marchează Ziua Internațională a Cancerului regiunii capului și gâtului, la inițiativa Federației Internaționale a Specialiștilor în domeniul Tumorilor regiunii cap și gât (IFHNOS), expusă în cadrul Congresului V Mondial la New York în 2014.
Anual, în lume se depistează peste 680 mii de cazuri noi de cancer a regiunii cap și gât și este cel de-al 7-lea cancer ca incidenţa şi al 8-lea în privinţa mortalităţii (cu peste 300.000 de persoane decedate ca urmare a acestei boli). Cancerele cavității bucale, faringelui și ale laringelui sunt vinovate pentru aproape cinci la sută dintre toate afecțiunile maligne. Acest tip de cancer apare în special la bărbaţii de 50-60 ani cu toate că în ultimii ani se remarcă o creştere a incidenţei acestei boli la pacienţii tineri.
IMSP Institutul Oncologic este desemnat prin ordinul MSMPS nr. 80 din 07.02.2017 drept instituție responsabilă de coordonarea procesului de implementare a Programului Național de Control al Cancerului pentru anii 2016-2025, aprobat prin HGRM nr. 1291 din 2 decembrie 2016.
În acest context, pentru a spori vigilența medicilor specialiști din teritoriu (oncologi, stomatologi, ORL-iști, medici de familie), se organizează la sfârșitul lunii în iulie, în premieră, de către Institutul Oncologic Atelierele de instruire pentru conștientizarea problemei cancerului regiunii cap și gât.
La fel, se aduce la cunoștință, că adresarea timpurie la medic și stabilirea diagnosticului precoce, poate salva viața multor pacienți.