Astăzi, 20 februarie în cadrul IMSP Institutul Oncologic se oficializează punerea în utilizare a Dispozitivelor necesare pentru tratamentul pacienților oncologici la compartimentul de radioterapie, estimate la 15 mln lei.
Tratamentul optim al pacienţilor cu tumori maligne este multidisciplinar și se efectuează prin efortul conjugat al chirurgiei, radioterapiei şi chimioterapiei.
Scopul radioterapiei este de a administra o doză de radiaţii calculate cu maximum de precizie într-un volum tumoral definit, cu o minimă afectare a ţesuturilor sănătoase din jur.
Pentru a realize acest scop în Republica Moldova derulează un proiect de Cooperare Tehnică între Agenția Internațională pentru Energia Atomică (AIEA) și Guvernul Republicii Moldova – MOL6010, a oferit serviciului de radioterapie din cadrul IMSP Institutul Oncologic în anul 2018 dotarea cu dispozitive medicale specializate, în suma estimată la 15 mln lei.
TOMOGRAF COMPUTERIZAT SIMULATOR (costul 400 mii euro),
are geometrie/poziționarea pacientului identică cu Acceleratorul Liniar – dispozitiv pentru radioterapie. Prin CT Simulator se obțin imagini anatomice detaliate, care sunt utilizate pentru delimitarea:
• țesutului tumoral;
• organelor interne în vecinatatea tumorii, care se includ în zona de risc pentru iradiere;
• zona ce urmează a fi tratată prin radiații ionizante și stabilirea cu precizie a planului pentru ulteriorul tratament radioterapeutic.
SET DE DISPOZITIVE DE FIXARE A PACIENȚILOR – costul 45 000 Euro.
ECHIPAMENT DOZIMETRIC – Water phantom (costul – 6330 Euro).
Sistemul de planificare – un Sistem Informațional local cu stații de lucru pentru medicii radioterapeuți și fizicienii medicali, achiziționate 5 costul 300 mii euro.