×
Meniu

Institutul Oncologic marchează Ziua Mondială a Sănătății

Ziua Mondială a Sănătății este marcată anual pe 7 aprilie și în fiecare an atrage atenția asupra unui subiect specific de sănătate care îi preocupă pe oameni din întreaga lume. Tema pentru 2021 este Pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă”. Ziua de 7 aprilie marchează aniversarea fondării Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în 1948.

Deoarece profilul Instituției este unul oncologic, ne străduim să atragem atenția pacienților noștri asupra adresabilității timpurii la medic, promovând sănătatea ca un principiu primordial în viață. În Republica Moldova cancerul reprezintă acelaşi model specific celui mondial şi ocupă locul doi printre principalele cauze de deces ale populaţiei (după bolile cardiovasculare). Povara mare prin cancer în Republica Moldova este determinată de prezenţa înaltă a factorilor de risc (fumatul, consumul de alcool, alimentaţia nesănătoasă, activitatea fizică limitată etc.), care cauzează o mare parte a cazurilor de cancer, depistarea tardivă a maladiei, accesul limitat la servicii complexe de tratament, inclusiv servicii paliative. În această zi este important să menționăm că fiecare pacient, care necesătă îngrijiri paliative trebuie neapărat să aibă acces la ele. Institutul Oncologic este unica instituție curative-profilactică şi ştiințifică în organizarea depistării şi tratamentului maladiilor oncologice şi hemopatiilor maligne în Republica Moldova. Unul dintre obiectivele principale ale Institutului este sporirea accesibilităţii populaţiei la asistenţa medicală oportună, la fel şi asigurarea asistenţei medicale specializate de ambulatoriu şi spitaliceşti pentru cazurile medicale complexe ce nu pot fi rezolvate la nivel de asistenţă medicală primară sau spitalicească de nivel secundar teritorial. Misiunea Institutului este de a contribui la menținerea şi ameliorarea nivelului de sănătate a populației prin prestarea serviciilor medicale specializate, calitative pacienților afectați de maladii oncologice şi hepatopatii maligne, la nivelul asistenței medicale specializate de ambulatoriu şi asistenței spitaliceşti. Guvernul, Ministerul Sănătăţii, Compania Naţională de Asigurări în Medicină au iniţiat elaborarea şi ulterior implementarea Programului naţional de control al cancerului pentru anii 2016-2025 care are drept scop reducerea poverii acestei maladii asupra societăţii în general şi asupra persoanei în particular.

Lumea noastră este una inegală, în care unii oameni sunt capabili să ducă o viață mai sănătoasă și să aibă un acces mai bun la serviciile de sănătate decât alții în totalitate datorită condițiilor în care se nasc, cresc, trăiesc, muncesc și îmbătrânesc. Acest lucru este nedrept și poate fi prevenit.

Solicităm mai multe investiții în asistența medicală primară pentru a atinge sănătatea tuturor. COVID-19 a evidențiat modul în care inechitățile preexistente au pus comunitățile deja vulnerabile într-un risc și mai mare. Sănătatea pentru toți este esențială pentru a face față provocărilor de astăzi și pentru a construi rezistența de mâine.

OMS face apel către autorității la nivel global să se asigure că toată populația are condiții de viață și de muncă favorabile sănătății.  În același timp, este necesar de a monitoriza inechitățile în materie de sănătate și de asigurat că toți oamenii au acces la servicii de sănătate de calitate, atunci când au nevoie de ele.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, OMS solicită țărilor să întreprindă acțiuni pentru eliminarea inechităților în materie de sănătate, ca parte a unei campanii globale de un an pentru a aduce oamenii împreună pentru a construi o lume mai echitabilă și mai sănătoasă.