×
Meniu

INSTITUTUL ONCOLOGIC – PARTE A COOPERĂRII ȘTIINȚIFICE TRANSFRONTALIERE CU FINANȚARE EUROPEANĂ

IMSP Institutul Oncologic, în noul model de cercetare științifică în baza proiectelor transfrontaliere este angajat în proiecte științifice naționale și internaționale cu asistență tehnică externă în domeniul oncologiei.

Serviciul oncologic este un domeniu comprehensiv și complex – de la educația populației și activități de prevenire și de modificare a stilului de viață până la serviciile de diagnostic, tratament, reabilitare și asistență paliativă. Multe aspecte ale diagnosticului și tratamentului oncologic necesită tehnologii sofisticate, cu suport tehnic costisitor, precum și cunoștințe și abilități specializate.

În realizarea răspunsului național și reducerea impactului, o componentă importantă a evoluției serviciului național oncologic îl reprezentă colaborarea profesională și realizarea unui schimb de experiență, organizarea/participarea de conferințe și seminare pentru analiza rezultatelor cercetărilor științifice și implementarea lor în practică.

Astfel, cooperarea  IMSP Institutul Oncologic și Institutul Regional de Oncologie Iași se concentrează în prezent prin implementarea a două proiecte transfrontaliere, oferite de Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 cu finanțare prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).

Obiectivul general al Programului = de a spori dezvoltarea economică și de a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor din zona Programului prin investiții comune în: educație, dezvoltare economică, cultură, infrastructură și sănătate în timp ce asigura siguranța și securitatea cetățenilor din cele două țări.

  1. Beneficiar lider, în cadrul proiectului ”COLONSTRESS – Changes in human colonic microbiome in antibiotic generated stress / Modificări ale microbiomului uman privind stresul generat de antibiotice”, număr de înregistrare 2 SOFT/1.2/105 din 09.10.2020.

Obiectivul general al proiectului constă în crearea unei rețele comune, de cooperare transfrontalieră în cercetarea moleculară, axată pe stabilirea impactului tratamentului cu antibiotice asupra microbiomului colonic uman, pentru a crea o probă măsurabilă a modificărilor induse de antibiotice și a promova un nou protocol restrictiv pentru utilizarea antibioticului ca mod de a reduce costurile și limitare a dezvoltării germenilor multirezistenți.

  1. Beneficiar 1, în cadrul proiectului ”LUNGNEX–RD Network of Excellence for Diagnosis and Research in Lung Cancer Disease / Rețeaua de excelență privind diagnosticul și cercetarea cancerului pulmonar”, număr de înregistrare 2 SOFT/1.2/107 din 23.09.2020.

Obiectivul central constă în dezvoltarea competitivității în regiunea transfrontalieră și creșterea economică prin colaborare pentru inovare, cercetare și dezvoltare: (1) Integrarea și consolidarea capacităților clinice regionale într-o rețea de excelență pentru diagnosticul clinic și gestionare a cancerului pulmonar; (2) Cunoștințe uniforme – anularea decalajului practic în diagnosticul și managementul cancerului pulmonar prin consolidarea capacităților axate pe cercetare și dezvoltare multidisciplinară cu integrarea în practica medicală; (3) Introducerea tehnologiilor „de ultimă oră” prin crearea unei baze de date comune ce va servi drept suport pentru adaptarea protocoalelor clinice de diagnostic și tratament a cancerului pulmonar, realizarea cercetărilor științifice de viitor; (4) Validare încrucișată a tehnicilor de diagnostic pentru a pune la dispoziția ambilor parteneri un instrument de lucru fiabil pentru diagnosticul cancerului pulmonar, precum și pentru documentarea evoluției bolii.