Dr. Irina Tripac-Iacovleva, medic oncolog a reprezentat Institutul Oncologic la Bruxelles, Belgia, în cadrul Reuniunii Acțiunii COST – Rețea europeană de cercetare ginecologică pentru cancerul rar: de la concept la tratament – GYNOCARE – un proiect international care include 23 de țări europene, finanțat de programul Orizont 2020, ce își propune să răspundă provăcărilor prin crearea unei rețele unice, care să acopere cinci domenii de bază a cancerului ginecologic rar. În cadrul proiectului, a fost inițiată o colaborare în cadrul proiectului european COST ACTION 18117 GYNOCARE. Proiectul va efectua cercetarea fundamentală a cancerului ginecologic, biobanking, implementarea industrială, elaborarea ghidurilor internaționale moderne de diagnostic și tratament, studii clinice de înaltă calitate, inovatoare și internaționale. Proiectul se va desfășura în perioada 2019-2023.
GYNOCARE se va concentra pe:
- consolidarea capacităților în domeniul cancerului ginecologic, prin conectarea comunităților științifice de înaltă calitate în diverse discipline, rețele deja existente, factori de decizie politici, parteneri industriali din Europa și din afara ei;
- coordonarea și elaborarea unei tactici dedicate cercetării fundamentale (inovatoare) de cercetare biologică;
- dezvoltarea unei platforme, pentru schimbul de bune practici;
- oferirea unor oportunități de conectare la rețea, pentru cercetări științifice de înaltă calitate.
În timpul primei întâlniri a liderilor de opinie, care a avut loc în martie 2019, la Bruxelles, dna Dr. Irina Tripac-Iacovleva a fost aleasă membru în Comitetul de Management al proiectului. Tot în această perioada, au fost definitivate 5 grupuri de lucru al proiectului.
În cadrul întrunirii primului grup de lucru, s-au discutat și actualizat, diferite tipuri de cancere ginecologice rare. A fost definitivat scopul grupului de lucru translațional și rezumatul chestionarelor completate, de fiecare țară participantă în proiect. Au fost propuse investigațiile moleculare de cerecetatre ale cancerelor ginecologice rare și potențiala relevanță, pentru terapie targetată.
S-au propus noi studii clinice potențiale, în cancerele ginecologice rare, și anume: Programul Petale și proiectul Petale 1, condus de dna Dr. Alexandra Leary (Franța).
La întrunirea grupului de lucru, medicul oncolog Irina Tripac-Iacovleva, d.ș.m. a prezentat propunerea de colaborare a Laboratorului Imunogenetic și morfologia tumorilor al IMSP Institutul Oncologic, condus de Doamna Valentina Stratan, cu Departamenul Molecular-Genetic al Institutului de Tumori din Milano, Italia, condus de dna Prof. Delia Mezzanzanica.
În cadrul ședinței, au fost prezentate de către reprezentantul Institutului Oncologic sugestii noi în studierea biomarkerilor de prognostic în tumorile ginecologice rare.
Au fost studiate și discutate platformele disponibile, pentru cercetări moleculare deja existente. În rezultatul întrunirii, s-a decis:
- de a crea noi Centre de referință în tumorile ginecologice în fiecare țară c participantă în proiectul COST ACTION.
- De a efectua studiul retrospectiv, a tumorilor ginecologice rare, în fiecare țară participantă.
- De a efectua screening-ul molecular genetic.