Misiune

Instituția Medico-Sanitară Publică Institutul Oncologic este unica instituție curativ-profilactică din Republica Moldova dedicată organizării depistării, diagnosticării și tratamentului afecțiunilor oncologice și hemopatiilor maligne. Fondat în octombrie 1960, Institutul Oncologic oferă servicii medicale de înaltă calitate, orientate spre inovație și excelență în oncologie. Activitatea este reglementată de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova și de Regulamentul de organizare și funcționare.

Institutul Oncologic pune accent pe îngrijirii medicale de excelență, avansării cercetării în domeniul oncologiei și promovării educației și prevenirii cancerului. Asigurăm accesul pacienților, indiferent de statutul lor socio-economic, la tratamente moderne și servicii de suport. În colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”, institutul oferă o bază clinică solidă pentru formarea noilor generații de specialiști în domeniul oncologic. 

Începând cu 2016, Institutul Oncologic este responsabil de implementarea Programului Național de Control al Cancerului 2016-2025, care vizează reducerea mortalității prin cancer cu 7% până în 2025. 

Obiectivele specifice ale programului includ: 

  1. Reducerea cu 10% a incidenței anumitor tipuri de cancer (pulmonar, de piele, stomac, ficat, prostată, colorectal, cervical și mamar) până în 2025, prin controlul factorilor de risc comportamentali (fumat, alcool, alimentație, activitate fizică) și prin vaccinare. 
  2. Sporirea cu 25% a ratei de depistare precoce a cancerului (stadiile I și II) până în 2025. 
  3. Asigurarea accesului a cel puțin 80% dintre pacienții oncologici la servicii calitative de diagnostic, tratament și îngrijire continuă. 
  4. Dezvoltarea serviciilor paliative și de reabilitare, asigurând accesul pacienților oncologici la acestea. 
  5. Îmbunătățirea funcționării Registrului de Cancer conform recomandărilor Agenției Internaționale pentru Cercetări în Domeniul Cancerului (IARC). 

În anul 2022, Institutul Oncologic al Republicii Moldova este membru al Organizației Europene de Combatere a Cancerului (OECI). Institutul participă activ la multiple proiecte europene, precum CCI4EU, EuCanScreen, JA Jane-2, JA EuNetCCC și EUonQol, implementând standarde internaționale care contribuie la îmbunătățirea calității serviciilor medicale oferite. De asemenea, Institutul promovează modernizarea continuă a infrastructurii, extinderea accesului la tratamente avansate și formarea continuă a personalului medical. Aceste eforturi asigură alinierile cu practicile europene și contribuie la îmbunătățirea calității îngrijirii oncologice în Moldova.

IMSP Institutul Oncologic are o serie extinsă de parteneriate și colaborări internaționale menite să îmbunătățească calitatea serviciilor medicale oferite și să contribuie la dezvoltarea cercetării și educației în domeniul oncologiei.

  • Memorandum de Înțelegere tripartit cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) și Institutul European de Oncologie (IEO) din Milano, Italia . 
  • Memorandum Internațional de Parteneriat Medical cu Institutul Național de Cancer din Kiev, Ucraina.
  • Memorandum de Înțelegere cu Princess Maxima Center for Pediatric Oncology din Utrecht, Olanda, o instituție de renume în domeniul oncologiei pediatrice. Parteneriatul vizează schimbul de expertiză în tratarea cancerelor pediatrice, facilitarea accesului la tratamente inovatoare pentru copiii diagnosticați cu cancer și dezvoltarea de programe comune de cercetare. 
  • Memorandum de Înțelegere cu Organizația Europeană de Combatere a Cancerului (OECI) cu scopul de a facilita cooperarea și recunoașterea internațională a activităților institutului sub egida OECI. Această colaborare oferă ocazia de a participa la inițiative europene, promovând bunele practici și standardele internaționale în tratarea cancerului. Prin acest parteneriat, Institutul Oncologic își propune să contribuie la îmbunătățirea calității îngrijirii pacienților și să valorifice resursele și expertiza oferite de OECI.
  • Acord de Colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie și Centrul Medical IBN Khaldoun din Sousse, Tunisia. 
  • Acord de Colaborare cu Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași. Acest parteneriat promovează relațiile bilaterale între Republica Moldova și România, având ca scop realizarea unui schimb de experiență în domeniul oncologic.