O misiune a Biroului regional OMS pentru Europa în suportul serviciilor oncologice din Republica Moldova s-a aflat la Chișinău între 27 noiembrie – 1 decembrie.
Șefa echipei de control al cancerului de la Biroul regional, Marilys Corbex și ofițerul tehnic, Maria Lasierra-Losada, au lucrat împreună cu specialiștii de la Institutul Oncologic pe câteva domenii importante: programul de depistare precoce a cancerul mamar, screeningul și depistarea precoce a cancerului colorectal, screeningul cancerului de col uterin și serviciile paliative.
Experții OMS au participat și la audierile publice organizate de vicepreședintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dr Adrian Belîi și deputata Mariana Lucrețeanu la subiectul creării unui centru de coordonare și suport în domeniul serviciilor paliative. Or, subiectul serviciilor paliative este o prioritate pentru OMS în cadrul Acordului bienal de colaborare cu Republica Moldova pentru anii 2024-2025.
Republica Moldova este parte a Inițiativei Globale OMS de reducere a cancerului mamar. În Moldova, 63% din cazurile de cancer mamar sunt diagnosticate în stadiul I-II, astfel sunt necesare eforturi semnificative pentru a fortifica diagnosticul precoce al acestui tip de cancer.
Pe parcursul anului 2022, OMS Moldova a oferit suport complex Institutului Oncologic și sistemului prin donarea medicamentului Trastuzumab și echipamente medicale de diagnostic și tratament în valoare peste 850.000 USD, suport tehnic pentru costificarea Programului național de prevenire și control al cancerului pentru 2023-2025, elaborarea protocoalelor instituționale în nutriția pacientului oncologic, revizuirea arhitecturii serviciilor de laborator ale Institutului Oncologic cu suportul experților de la Politecnico di Milano (Italia), revizuirea practicilor operaționale de prevenire și control al infecțiilor în Institutul Oncologic, suport tehnic de evaluare rapidă a necesităților sistemului oncologic în contextului asistenței necesare pentru refugiații cu cancer din Ucraina.