Cu mai multe organizații cu câte 400 de voluntari zilnic am pus pe picioare în aproximativ 3 zile o structură de primire și distribuire a refugiatelor (mai ales) dinspre Gara Centrală Berlin spre cazări de stat, hoteluri, comunități religioase, creștine, ortodoxe și evreiești, spre case particulare.
Fiind la curent și cu se întâmplă în țările vecine Ucrainei, ne-am hotărat să ne implicăm în România dar mai ales în Republica Moldova, deoarece are de gestionat, în mod proporțional cu populația sa, mult mai mulți refugiați decât România (…), spune Daniela Boltres.
Prin medierea colegei noastre Gabriela Mirescu Gruber (fondatoarea Rețelei de Solidaritate, n.r.) cu colegii si colegele din Moldova, (…)am aflat care sunt cele mai urgente necesități ale Ministerului Sănătății și ne-am apucat să strângem fonduri. (…)
La Chișinău am reușit să aducem, pentru Depozitul Ministeriului Sănătății, medicamente în valoare de 20000 EUR, iar la Institutul Oncologic Chișinău – în valoare de 1000 de EUR, acțiune la care au contribuit colege farmaciste din București și Iași, care au achiziționat medicamentele pentru transport . Aici, cred, se potrivește foarte bine termenul de ”colaborare” în sensul schimbului de cunoștințe între profesioniști si profesioniste. În acest sens, în următoarele săptămâni demarăm un stagiu pentru o farmacistă tânără de la Institutul Oncologic (din Chișinău, n.r.) aici la noi la Berlin (…) iar sora mea, Anita Boltres, va continua ceea ce la Rețeaua de Solidaritate s-a pornit deja din primele zile ale pandemiei, anume schimbul de experiență și teaching pentru medici din Moldova inclusiv din Transnistria. Este vorba de un concept al colegului nostru, directorul institutului de oncologie Chișinău, Ruslan Baltaga, cu experiența profesională internațională, actualmente la Chișinău si Londra, mai spune Daniela Boltres.
Sursa: Radio România Cultural