Începand cu 1985, la initiativa Societatii Americane a Cancerului, prin convenție internațională, a fost stabilit ca luna octombrie să fie – luna conștientizării cancerului de sân, acțiune susținută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
În Republica Moldova, în conformitate cu Programul Național de control al cancerului pentru anii 2016-2025, incidența (cazurile noi) și mortalitatea prin cancerul mamar sunt monitorizați drept indicatori de control a acțiunilor înrtreprinse.
Cancerul glandei mamare actualmente are cea mai mare incidență dintre toate tipurile de cancer în rândul femeilor și este în ascendență în lumea în curs de dezvoltare, din cauza creșterii speranței de viață, a majorării gradului de urbanizare și a adoptării unui stil de viață dezordonat.
La nivel global, în fiecare 3 minute este diagnosticată cu cancer la sân o femeie, iar la fiecare 14 minute una decedează din această cauză. Cancerul de sân provoacă aproximativ 77.000 de decese anual, dintre care 40 la sută de femei decedează până la vârsta de 65 de ani.
Incidența prin cancerul mamar la nivel global este în continuu creștere și pentru comparație în 2018 (datele Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului în comun cu OMS) se înregistrează următorii indicatori la 100 mii populație ai incidenței: 99,1 – Franța; 85,4 – Germania; 75,3 – Serbia; 51,6 – România; 53,6 – Federația Rusă; 50,4 – Belorusia; 48,2 – Republica Moldova; 44,6 – Ucraina.
În anul 2018 în țara noastră, au fost înregistrate 1125 paciente cu cazuri noi de cancer mamar și respectiv total la evidența Institutului Oncologic la moment sunt 9 700 paciente.
Situația rămîne îngrijorătoare și pentru anul curent, deorece în 6 luni au fost incluse în tratamente 514 cazuri noi de cancer mamar, proporția între stadiile precoce (I+II) este 62,6 la sută, fiecare a treia femeie a fost depistată în stadiile III și IV. În stadiile tardive este redus tratamentul specific și practic minimalizat cel radical, astfel rezulatele tratamentului deseori au un pronostic rezervat.
La nivel global se prognozează o creștere a cazurilor noi de cancer, anume din aceste considerente se organizează la nivel internațional ”Luna în Roz” cu scop de conștientizare a cancerului mamar, ca problemă de sănătate pentru care sunt posibilități de a preveni, depista precoce și a beneficia de un tratament specializat contemporan.
Pe pagina https://www.facebook.com/oncomoldova/ sunt plasate materiale informative și metodice vizând problemele cancerului mamar.
OMS a declarat maladiile oncologice „curabile” în condițiile vigilenței sporite din partea pacienților și angajaților medicali, accesului la serviciile de screening, diagnosticului precoce și tratamentului.
Pe perioada lunarului, Institutul Oncologic a organizat o linie verde la nr. de telefon: 022 852 137, la care va răspunde medicul oncolog mamolg la întrebările DVS.
Начало формы
Конец формы