×
Meniu

Proiectului național ”Abordarea psiho-oncologică în intervențiile chirurgicale mutilante”

Timp de patru ani, Laboratorul de Psiho-oncologie din Institutul Oncologic, a efectuat cercetările științifice din cadrul proiectului național ”Abordarea psiho-oncologică în intervențiile chirurgicale
mutilante”.
Cancerul mamar este un diagnostic ce prezintă un pericol direct pentru viață. Tratamentul chirurgical, necesar în astfel de cazuri, schimbă corpul și aspectul exterior al pacientelor, care acceptă cu greu acest lucru. Este o povară dublă, care are ca urmare tulburări psihoemoționale, durere, suferință, suspiciuni, se schimbă autoaprecierea și deseori apare tendința de autoizolare. Care sunt posibilitățile de adaptare ale pacienților în astfel de situație?
Se acceptă sau nu se acceptă noul ”eu” al pacientelor, care sunt condițiile, ce influențează acest proces de acceptare și de cât timp este nevoie? Pentru a răspunde la aceste întrebări a fost planificat și realizat studiul dat.

Rezultatele obținute în urma realizării studiului au permis de a elabora un ghid informațional și de suport psihologic, adresat pacienților oncologici. În elaborarea ghidului au participat psihologii și medicii din cadrul IMSP Institutul Oncologic, care oferă strategii utile despre adaptarea la îngrijorări posibile. Prima parte din acest ghid face referire la
unele strategii de adaptare, care pot fi utile în realitatea socială nouă.

Este prezentată informația despre instrumentele de sprijin existente, sunt oferite tehnici concrete, care pacienții pot să le folosească de sine stătător pentru a controla emoțiile negative și gândurile distructive. De asemenea, în linii mari este trasată relația între emoțiile prezente, atitudinea față de boală, tratamente, intervenții reconstructive și particularitățile individuale ale pacienților cu recomandări corespunzătoare. Este propus și tipul suportului psihologic, maximal eficient pentru fiecare tip de caracter. Tratamentul chirurgical suportat prezintă nu doar o încercare psihologică dar, are drept consecință, și anumite tulburări de ordin funcțional și organic.
În partea a doua a ghidului sunt oferite recomandări speciale, prezentate de medicii din secția Reabilitare medicală, în scopul profilaxiei sau a tratamentului tulburărilor menționate.
Suportul psihologic oferit de acest ghid este bazat pe principii de autoajutorare și are o sarcină psihoterapeutică, în acest sens poate fi util și necesar pentru toți pacienții, nu doar pentru cei, ce suferă de cancer mamar. În afară de aceasta, informația oferită prezintă interes și pentru membrii familiei pacientului, pentru persoanele apropiate, care vor avea posibilitate să acorde o susținere
psihologică maximal-eficientă, determinată de particularitățile individuale ale persoanei apropiate, ce suferă de cancer.
Pentru o accesibilitate mai ușoară și rapidă ghidul propus va fi plasat pe site- ul Institutului Oncologic www.onco.md.
Atât pacienții oncologici, cât și membrii familiei, făcând cunoștință cu acest ghid, vor găsi o informație utilă, necesară și un suport psihologic, deseori indispensabil pentru o adaptare cât mai eficientă în condițiile unei realități sociale noi.