Ziua în care este celebrată copilăria ca cea mai frumoasă și mai splendidă perioadă a vieții!
Pentru copiii bolnavi de cancer, aflați la tratament, această sărbătoare este și mai importantă, deoarece semnifică o speranță spre vindecare, o întruchipare a dorinței de a se alătura cât mai curând copiilor sănătoși și a se bucura împreună de toate plăcerile vieții.
Deși cancerul la copii se consideră o boală rară, reprezentând numai 2% din numărul total de cancere, această maladie afectează anual în jur de 400 mii copii și adolescenți în lume. Circa 70% dintre toate cancerele sunt vindecabile dacă sunt diagnosticate şi tratate dintr-un stadiu incipient. În ultimele decenii tratamentul pentru bolile oncologice la copii a cunoscut o evoluție impresionantă, ceea ce a permis ridicarea ratei de vindecare și supraviețuire pentru acești copii, ajungând până la 80% în majoritatea ţărilor cu venituri ridicate.
Fiecare copil bolnav de cancer are dreptul la cea mai bună îngrijire medicală și psiho-socială, indiferent de țara de origine, rasă, statut financiar sau clasă socială. Pornind de la acest deziderat, Organizaţia Mondială a Sănătăţii și-a trasat obiectivul de a elimina toate durerile şi suferinţele copiilor care luptă împotriva cancerului şi de a atinge un procent de supravieţuire de cel puţin 60% pentru toţi copiii diagnosticaţi cu cancer din întreaga lume până în 2030. Acest procent reprezintă o dublare aproximativă a ratei actuale de vindecare, ceea ce înseamnă salvarea a încă un milion de vieţi de copii în următorul deceniu.
In Republica Moldova anual circa 100 copii diagnosticați primar cu tumori maligne (hemoblastoze și tumori solide) urmează tratamentul în secția Pediatrie Oncoogică a Institutului Oncologic. Spitalul depune eforturi continue pentru a ridica nivelul de tratament și îngrijire a acestor pacienți la standardele de calitate existente. Compasiunea, dedicația și eforturile echipei de medici aduc rezultate frumoase și multe reușite în tratament, iar grija și atenția asistenților medicali asigură o recuperare rapidă.
Susținerea psiho-emoțională a copiilor diagnosticați cu maladii oncologice este deosebit de importantă. Pentru a rezista pe durata spitalizării îndelungate, procedurilor dureroase și efectelor terapiilor administrate, stresului și izolării, pe toată perioada aflării in spital copiii sunt însoțiți de unul din părinți care colaborează strâns cu echipa medicală. În plus, este oferită posibilitatea desfășurării multiplelor activități educative organizate de Centrul Educațional pentru copiii bolnavi de cancer.
Apreciem mult implicare și suportul oferit de către Asociația Obștească „Viața fără leucemie” – o organizație de părinți ai copiilor cu afecțiuni oncologice. Prin activitățile pe care le desfășoară echipa Asociației în beneficiul pacienților secției Oncologie Pediatrică, se reușește mobilizarea întregii societăți în susținerea și încurajarea acestor copii.
Astfel, cu prilejul sărbătorii de 1 iunie, alături de un grup de voluntari conduși de renumitul Doctor Cloun (Veaceslav Iacovlev) în scuarul din fața spitalului a fost organizat tradiționalul concert dedicat în exclusivitate copiilor care la moment sunt internați în Institutul Oncologic pentru tratamente. Copiii au avut posibilitatea de a viziona de la geamurile saloanelor numele impresionante de acrobație și magie, s-au distrat alături de păpuși gigante și au dansat pe ritmuri muzicale!
Le dorim tuturor copiilor multă sănătate, bucurii, zâmbete și clipe fericite, iar celor care la moment se confruntă cu boala – însănătoșire cât mai grabnică și întoarcerea la familii și prieteni!