EuNetCCC

Program

EU4H-2021-JA-03 CraNE

Buget total 

321,243.96 € EUR 

Rolul Institutului Oncologic

Partener

Responsabil de proiect

Rodica Mîndruța-Stratan

Termen de implementare

36 luni (01.05.2023 – 30.04.2025 )

Mai multe informații

Despre proiect

Proiectul EUnetCCC (European Network on Comprehensive Cancer Centres) constă în asigurarea accesului a 90% dintre pacienții eligibili la astfel de centre până în 2030, oferind servicii de detectare timpurie, diagnostic, tratament și sprijin pentru supraviețuitorii de cancer, alături de cercetare și pregătirea personalului medical.

Obiectiv principal:

Crearea unei rețele integrate de Centre Comprehensive de Cancer (CCC) la nivel european, pentru a asigura accesul la îngrijiri oncologice de înaltă calitate pentru toți pacienții, indiferent de locația lor.

Proiectul va începe în noiembrie 2024, având o durată de 4 ani, și se bazează pe rezultatele obținute în cadrul acțiunii comune anterioare, CraNE (JA) – dezvoltarea unei abordări inovatoare în combaterea cancerului.

Obiective specifice:

  1. Implementarea rețelelor CCCN în toate statele membre UE, îmbunătățind calitatea și accesibilitatea îngrijirilor oncologice, cooperarea și coordonarea între CCC și alți actori din ecosistemul cancerului.
  2. Dezvoltarea standardelor de îngrijire de înaltă calitate, inclusiv actualizarea indicatorilor specifici tumorilor și elaborarea unui set de standarde pentru documentarea structurată a datelor.
  3. Creșterea capacităților și formarea pentru susținerea implementării CCCN, oferind instrumente și programe de instruire pentru profesioniștii din domeniul sănătății.
  4. Testarea fezabilității și certificarea CCCN, implementând CCCN pilot în 6 centre pentru a testa cadrul de certificare.
  5. Recomandări pentru sustenabilitate, dezvoltând un plan pentru extinderea și integrarea durabilă a CCCN.

Implicare:

IMSP Institutul Oncologic participă în acest proiect pentru a sprijini dezvoltarea centrelor comprehensive de cancer la nivel național și pentru a contribui la formarea Rețelei Europene de CCC-uri. Prin această implicare, instituția își propune să îmbunătățească calitatea îngrijirii pacienților cu cancer, să reducă disparitățile existente în accesul la servicii medicale și să se alinieze standardelor europene în domeniul oncologiei, prin participare în pachete de lucru (WP) ale proiectului:

  • WP3: Implicarea în crearea și validarea strategiilor de implementare pentru rețelele CCCN și contribuția la colectarea de date relevante pentru cancer.
  • WP4: Dezvoltarea recomandărilor pentru extinderea durabilă a CCCN și integrarea acestora în sistemul național de sănătate.
  • WP5: Implicare în dezvoltarea standardelor de calitate și a indicatorilor pentru monitorizarea și evaluarea programelor de îngrijire oncologică.
  • WP6: Contribuții în formarea personalului medical, dezvoltarea și implementarea instrumentelor educaționale pentru creșterea capacităților în rețelele CCCN.
  • WP8: Participarea la implementarea și testarea rețelelor CCCN pilot, colectând date pentru a asigura o evaluare completă a impactului și fezabilității acestor rețele.

Acțiuni:

  1. 1. Îmbunătățirea calității îngrijirii pacienților cu cancer – Participarea în procesul de dezvoltare a unor Centre Comprehensive de Cancer (CCC) care oferă îngrijire avansată, cu standarde ridicate de calitate.
  2. Reducerea disparităților în accesul la tratament – Asigurarea unui acces echitabil la îngrijire oncologică pentru toți pacienții, reducând inegalitățile regionale și economice.
  3. Alinierea la standardele europene – Prin integrarea în rețeaua europeană de CCC-uri, țara își propune să implementeze metode moderne de detectare, diagnostic și tratament, conform standardelor stabilite în Uniunea Europeană.
  4. Dezvoltarea rețelei naționale de centre oncologice – Crearea și certificarea unui sistem național de centre comprehensive, care să colaboreze atât la nivel național, cât și european, în cadrul rețelelor europene de CCC-uri.
  5. Promovarea cercetării și educației în domeniul oncologiei – Facilitarea unui schimb de cunoștințe și bune practici, dezvoltând astfel capacitățile locale de cercetare și formare a personalului medical în domeniul cancerului.

Impact:

Prin implicarea sa, IMSP Institutul Oncologic va contribui la îmbunătățirea calității serviciilor medicale oncologice și la integrarea standardelor europene în domeniul oncologiei, facilitând astfel accesul pacienților la tratamente inovatoare și asistență medicală de calitate.