În fiecare an, Ziua Mondială de luptă împotriva Tuberculozei este consemnată pe 24 martie cu scopul de a crește gradul de conștientizare a populației asupra consecințelor devastatoare asupra sănătății, sociale și economice ale tuberculozei (TBC) și pentru a intensifica eforturile de a pune capăt epidemiei globale de tuberculoză. Data marchează ziua când dr. Robert Koch în 1882 a anunțat, că a descoperit bacteria care provoacă tuberculoza, care a deschis calea spre diagnosticarea și vindecarea acestei boli.
În ciuda progreselor semnificative înregistrate în ultimele decenii, tuberculoza continuă să fie cel mai mare criminal infecțios din întreaga lume, cauzând peste 4 500 de decese pe zi, iar 30000 oameni se îmbolnăvesc zilnic. Eforturile globale în lupta cu tuberculoza au salvat începând cu anul 2000 peste 54 milioane vieți și au scăzut nivelul de mortalitate prin tuberculoză cu 42%. Cu scopul înfruntării tuberculozei, liderii mai multor țări s-au adunat la prima în istorie conferință ONU de nivel înalt din septembrie 2018. Apariția tuberculozei multidrog rezistente (MDR-TB) prezintă o amenințare majoră la adresa securității sănătății și ar putea scădea șansele în lupta împotriva tuberculozei.
Tema Zilei Mondiale de luptă împotriva Tuberculozei din 2019 – „E timpul pentru acțiune!” se concentrează pe urgentarea îndeplinirii angajamentelor luate de liderii mondiali cu scopul:
- extinderii accesului la prevenire și tratament;
- promovarea corectă, echitabilă, bazată pe drepturile omului și orientată către pacient a luptei împotriva tuberculozei;
- asigurarea unei finanțări suficiente și durabile, inclusiv finanțarea cercetărilor științifice;
- încetării stigmatizării și a discriminării;
- dezvoltarea responsabilității, etc.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat proiectul comun „Depistați. Tratați pe toți. # Eliminați TB,” pentru a accelera măsurile de intervenție și asigura accesul la asistență medicală, în conformitate cu angajamentul general al OMS privind acoperirea universală cu servicii în sănătate.
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății pe parcursul anului 2017, circa 10 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză, iar peste 1,6 milioane de persoane au decedat (inclusiv 0,3 milioane persoane cu TB asociată cu HIV). Tuberculoza devenind astfel, cel mai mare ucigaș infecțios la nivel mondial.
În 2017, aproximativ 1 milion de copii s-au îmbolnăvit de tuberculoză și 230000 de copii au decedat de TB (inclusiv copiii cu TB asociată cu HIV).
Un număr estimat de 54 de milioane de vieți au fost salvate prin diagnosticarea și tratamentul TBC între 2000 și 2017.
La nivel mondial, incidența tuberculozei scade cu aproximativ 2% pe an. Acest lucru ar trebui să accelereze până la o scădere anuală de 4-5% pentru a atinge scopurile Strategiei de eliminare a tuberculozei până în 2020. Eradicarea epidemiei de TB până în 2030 se numără printre obiectivele de sănătate ale Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
Situația epidemiologică prin tuberculoză în Republica Moldova
Pe parcursul ultimilor ani, în Republica Moldova, se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice a tuberculozei, morbiditatea prin tuberculoză în anul 2017 se menţine la nivel înalt – 3358 de cazuri (2016 – 3576 cazuri). Incidenţa globală prin tuberculoză în anul 2017 constituie 83,3 la 100.000 populaţie (anul 2016 – 88.6 la 100.000 populaţie). Mortalitatea prin tuberculoză în 2017 a constituit 7.9 la 100000 populaţie (2016 – 9.4 la 100.000 populaţie), (321 cazuri în 2017 și 372 cazuri în 2016).
În iulie 2018, un grup independent de experți, convocat de OMS, au analizat cele mai recente dovezi privind tratamentul tuberculozei rezistente la medicamente. Recomandările actualizate și consolidate de informații operative privind schimbările majore în liniile directoare de tratament a TB rezistente la medicamente – vor fi publicate în curând pe site-ul oficial al OMS (www.who.int ). De menționat, că în Republica Moldova în scopul reducerii poverii tuberculozei, inclusiv a tuberculozei rezistente la medicamente se implementează Programul Național de Control al Tuberculozei pentru anii 2016 – 2020 (aprobat prin HG. Nr.1160 din 20.10.2016). Acest scop va fi realizat prin asigurarea accesului universal la servicii de prevenire, diagnostic și tratament de calitate și aplicarea intervențiilor strategice centrate pe pacient. E timpul pentru acțiune! E timpul să lichidăm tuberculoza.