Denumirea
Calitatea vieții în oncologie: măsurarea a ceea ce contează pentru pacienții cu cancer și supraviețuitorii din Europa
Program
HORIZON-MISS-2021-CANCER-02
Buget MD
15 000 EUR
Rolul Institutului Oncologic
Partener
Responsabil de proiect
Vadim Pogoneț
Termen de implementare
48 luni (01.01.2023 – 31.12.2026)
DESPRE PROIECT
Proiectul EuonQoL finanțat prin Programul Horizon Europe, își propune să contribuie la inițiativele UE împotriva cancerului, prin dezvoltarea unui set de instrumente privind evaluarea Calității Vieții în Oncologie – European Oncology Quality of Life Toolkit (EUonQoL-kit). Proiectul vizează crearea validarea unui set de chestionare adaptate pentru diferite etape ale bolii oncologice, astfel încât să ofere o evaluare comprehensivă a impactului maladiei asupra stării generale a pacienților.
Proiectul se desfășoară în 27 țări UE și câteva țări asociate. Parteneriatul este format din organizații de cercetare, științifice, profesionale, centre de cancer, precum și organizații ce reprezintă pacienții, implicați în domeniul cercetării cancerului, cu experiență științifică extensivă și robustă în dezvoltarea măsurilor ce vizează Calitate a Vieții.
Scopul principal constă în dezvoltarea, pilotarea și validarea unui set de instrumente pentru Calitatea Vieții în Oncologie – EUonQoL-kit, un set de chestionare unificat, centrat pe pacient, dezvoltat din preferințele persoanelor cu trecut de cancer sau având cancer la moment prin prisma evaluării Calității Vieții.
Testarea și validarea EUonQoL-kit include 3 chestionare electronice, special elaborate în diferite faze ale bolii -pacienți în tratament activ, supraviețuitori, pacienți aflați în îngrijiri paliative – disponibile în versiuni statice și dinamice, în câteva limbi europene.
Proiectul EuonQoL
- va efectua validarea psihometrică a EUonQoL-kit prin aplicarea lui primară la scară largă într-un studiu pilot european al pacienților cu cancer și a supraviețuitorilor.
- va elabora estimări preliminare a Calității Vieții în diferite țări europene, a datelor social-demografice, precum și a factorilor clinici potențial asociați cu Calitatea Vieții la pacienții cu cancer și a supraviețuitorilor în UE.
Obiectiv primar:
Determinarea validității și exactității al EUonQoL-kit privind Calitatea Vieții în UE la pacienții cu cancer și a supraviețuitorilor.
Obiectiv secundar:
- Determinarea acceptabilității setului de chestionare și a motivelor de refuz, incluzând și gradul de dificultatete în completarea chestionarului asupra pacientului.
- Validarea versiunii CAT – Testarea Adaptivă Computerizată.
- Oferirea de estimări preliminare a Calității Vieții în diverse țări UE și de analiză a inechităților referitoare la Calitatea Vieții în clusterele populaționale, țări și sisteme de sănătate.
- Explorarea factorilor social-demografici și clinici, potențial asociați cu Calitatea Vieții pacienților cu cancer și a supraviețuitorilor în UE.
Proiectul EuonQoL va contribui la îmbunătățirea asistenței oncologice prin colectarea de date standardizate și feedback direct de la pacienți, facilitând dezvoltarea de politici și tratamente mai eficiente centrate pe nevoile acestora.
Procesarea rezultatelor obținute în studiul observațional vor fi evaluate de investigatorul principal – Institutul Național de Tumori (Milan, Italia).