IMSP Institutul Oncologic a găzduit ședința comună a Societății Științifico-Practice a Oncologilor, Societății Hematologilor și Societații de Tromboză și Hemostază din Republica Moldova. Evenimentul a avut loc pe data de 29 martie 2019 și s-a desfășurat cu genericul „ Managementul trombozei asociate cancerului și hemopatiilor maligne.” Doamna Larisa Catrinici, directorul IMSP Institutul Oncologic a salutat auditoriul, subliniind importanța unor asemenea întruniri comune atât din punct de vedere științific, cât și practic în vederea diagnosticului și tratamentului complicațiilor trombotice la pacienții oncologici în activitatea cotidiană a medicilor oncologi și hematologi. În același timp, a menționat și necesitatea respectării cerințelor Protocoalelor Clinice Naționale
“Profilaxia tromboembolismului venos“ și “Tromboembolismul pulmonar”, în baza cărora în Instituție au fost elaborate și aprobate Protocoalele Clinice Instituționale respective.
Semnificația științifică și practică a evenimentului este argumentată din mai multe considerente. În primul rând, este determinată de creșterea numarului bolnavilor de cancer, care la momentul actual continuă să rămînă o problema globală de sănătate. Anual, în lume se înregistrează circa 10 milioane cazuri noi de cancer și circa 7 milioane de decese prin cancer. Actualmente, se consideră că o persoană din trei a fost, este sau ar putea fi diagnosticată cu cancer pe parcursul vieții. În Republica Moldova, anual sunt înregistrați circa 10 mii noi pacienți cu cancer și decedează circa 6 mii bolnavi prin cancer. În întreaga lume, cancerul reprezintă principala cauză de deces, după bolile cardiovasculare.
Tromboza venoasă și tromboembolismul pulmonar sunt frecvente în structura cauzelor de decese la pacienții cu maladii oncologice maligne și deaceia necesită o abordare deosebită.
Profesor universitar Aurel Grosu a prezentat o informație despre tromboembolismul venos și embolia pulmonara, care, actualmente reprezintă o provocare interdisciplinară. S-a menționat că pacienții cu cancer constituie circa 20% din numărul total al bolnavilor la care apar complicații tromboembolice. În medie, 5-10% din bolnavii cu maladii oncologice dezvoltă complicații trombotice pe parcursul vieții. Riscul de tromboembolism la pacienții oncologici depinde de tipul și gradul de malignizare, tipul de tratament, de comorbidități, de schimbari în sistemul de hemostază a sîngelui. Pacienții cu intervenții chirurgicale, în curs de chimioterapie și terapie hormonală au cel mai mare risc.
Doamna Nadejda Diaconu, conferențiar universitar, președinta Societății de Tromboză și Hemostază, a abordat problema prin prisma necesităților și posibilităților de profilaxie și tratament a complicațiilor trombotice la pacienții oncologici, acestea fiind argumentate din punct de vedere științific și practic. Au fost menționate principalele obiective în această direcție, care constau în prevenirea complicațiilor acute și cronice, a embolismului pulmonar fatal, extinderea trombului și embolizarea, ameliorarea simptomelor (durere, edem, dispnee), prevenirea hipertensiunii pulmonare cronice tromboembolice și a sindromului posttrombotic.
Conferențiarul Vasile Musteață s-a referit la complicațiile trombotice în hemopatiile maligne, mentionînd că acestea se dezvoltă cu aceiași frecvență ca și în cazul tumorilor solide, iar patogeneza accidentelor vasculare este complexă și depinde de varianta morfologică, masa tumorală, regimul chimioterapeutic, numărul de trombocite, prezența infecțiilor și a cateterului venos central. Efectuarea măsurilor de profilaxie reduce semnificativ riscul complicațiilor.
În luarea de cuvânt, profesorul Iurie Bulat, vicedirector știință a IMSP Institutul Oncologic a prezentat o informație despre asocierea complicațiilor trombotice cu tratamentul chimioterapic la bolnavii cu maladii oncologice maligne, care sunt în corelație cu localizarea procesului și tipul preparatelor anticanceroase aplicate.
În încheiere, Victor Eftodii, președinte a Societații Științifico-Practice a Oncologilor din Republica Moldova, doctor habilitat în științe medicale, a mulțumit raportorilor și vorbitorilor pentru informațiile utile prezentate, la toți colegii pentru participare și s-a adresat la toți cu un apel spre o conlucrare reciprocă fructuoasă în viitor referitor la problemele abordate.