În scopul sensibilizării populaţiei, mai mulţi medici oncologi de la IMSP Institutul Oncologic, specializați în tumori ale regiunii capului și gâtului au mers în mai multe regiuni ale țării (Regiunea Nord – SCM Bălți, regiunea Centru – SCM Orhei, regiunea Sud – IMSP SR Cahul, UTA Găgăuzia – IMSP Comrat și municipiul Chișinău), pentru a organiza ateliere de lucru.
IMSP Institutul Oncologic este desemnat prin ordinul MSMPS nr. 80 din 07.02.2017 drept instituție responsabilă de coordonarea procesului de implementare a Programului Național de Control al Cancerului pentru anii 2016-2025, aprobat prin HGRM nr. 1291 din 2 decembrie 2016.
În acest context, pentru a spori vigilența medicilor specialiști din teritoriu s-a organizat în premieră, de către Institutul Oncologic Lunarul de conștientizare a problemei cancerului regiunii cap și gât.
La fel, se aduce la cunoștință, că adresarea timpurie la medic și stabilirea diagnosticului precoce, poate salva viața multor pacienți.
Și în cadrul Institutului Oncologic a fot organizat un atelier de lucru prezidat de dna Rodica Mîndruță-Stratan, d.ș.m., responsabilă din partea MSMPS pentru implementarea Programului Naţional de Control al Cancerului și dl Adrian Clipca, d.ș.m., seful secției Tumori ale regiunii cap și gât I, care au avut și prezentări pentru participanții veniți din zona de centru a Republicii Moldova și municipiul Chișinău.
Anual, în lume, sunt depistate peste 680 de mii de cazuri noi de cancer la cap şi gât. Această afecţiune este al 8-lea tip de tumoră care provoacă cele mai multe decese. Specialiştii spun că diagnosticarea bolii în stadii incipiente sporeşte şansele de supravieţuire. Chiar dacă tumorile de acest tip fac parte din categoria afecţiunilor vizibile, tot mai mulţi bolnavi se adresează la medic într-o fază avansată a maladiei.