Luna octombrie este – luna conștientizării cancerului de sân, acțiune susținută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Pe data de 1 octombrie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului la Sân, iar întreaga lună este dedicată unor acțiuni ce au ca scop conștientizarea pericolului reprezentat de această maladie şi a modului în care pot fi depistate primele semne ale bolii, astfel încât să poată fi salvată viaţa persoanelor diagnosticate cu această cumplită boală.
Conform statisticilor, la nivel global, două treimi dintre femeile care au cancer la sân au peste 50 de ani, iar celelalte, au între 39 şi 49 de ani.
La fiecare trei minute, în lume, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân şi la fiecare 14 minute o femeie moare din cauza cancerului la sân. Ceea ce înseamnă că una din opt femei, în lume, moare răpusă de cancer la sân.
Cancerul mamar este o problemă de sănătate la nivel mondial, fiind cel mai frecvent tip cancer și principala cauză de deces prin cancer la femei.
În lume, se prognozează o creștere a cazurilor noi de cancer, anume din aceste considerente se organizează la nivel internațional ”Luna Roz” cu scop de conștientizare a cancerului mamar, ca problemă de sănătate pentru care sunt posibilități de a preveni, depista precoce și a beneficia de un tratament specializat contemporan. OMS a declarat maladiile oncologice „curabile” în condițiile vigilenței sporite din partea pacienților și angajaților medicali, accesului la serviciile de screening, diagnosticului precoce și tratamentului.
În Republica Moldova, în conformitate cu Programul Național de Control al Cancerului pentru anii 2016-2025, incidența (cazurile noi) și mortalitatea prin cancerul mamar sunt monitorizați drept indicatori de control al acțiunilor întreprinse.