În cadrul IMSP Institutul Oncologic avem trei colegi fizicieni medicali, angajați în Serviciul Deservire Radiologică și Imagistică, dl Vladimir Gorohov fiind șef al acestui Serviciu. Puțini, însă, cunosc acestă profesie de fizician medical, rară în țara noastră. Din cadrul acestei subdiviziuni mai fac parte și dnii Victor Bulmaga și Iulii Sedelniciv.
Prima atestare într-o publicaţie a termenului de “fizică medicală” s-a petrecut la Paris, Franţa, în 1779. Fizica medicală este o disciplină cunoscută cu mult înainte ca Sir Wilhelm Roentgen să descopere razele x, în decembrie 1895, în Wurzburg, Germania, deşi societatea ştiinţifică de comun acord consideră acest eveniment ca fiind cel ce a dat startul fizicii medicale moderne.
Prima angajare a unui fizician de către un spital are loc în Marea Britanie (Sidney Russ la Spitalul Middlesex, Londra) în 1913.
Pe plan internaţional, fizicienii medicali au o organizaţie care să-i reprezinte începând cu anul 1963 şi anume: International Organization of Medical Physicists (IOMP).
Federaţia Europeană a Organizaţiilor de Fizicieni Medicali (“European Federation of Organizations for Medical Physics” (EFOMP)) a stabilit, prin Declaraţia de la Malaga din Spania în 2006, că profesia de fizician medical trebuie să fie una reglementată prin lege la nivel individual de către statele membre; că este o profesie medicală; şi că protecţia de radiaţii a pacienţilor, cadrelor medicale şi a publicului în incinta spitalelor, clinicilor şi cabinetelor medicale trebuie să fie proiectată, implementată, şi coordonată numai de către fizicienii medicali calificaţi şi certificaţi.
Spectrul de activităţi desfăşurate de un fizician medical este foarte divers. Fizicienii medicali lucrează în Institutul Oncologic pentru a ajuta radiologii, chirurgii, oncologii să îşi practice meseria la rândul lor, dar nu oricum ci menţinând doza de radiaţii la minimum posibil atât pentru pacient cât şi pentru personalul medical, dar fără a compromite calitatea imaginilor sau a tratamentelor cu radiaţii.
Împreună cu medicii de specialitate, fizicianul medical schiţează protocoalele în funcţie de tipul de boală şi în conformitate cu greutatea şi vârsta pacienţilor, efectuând calculele dozimetrice şi optimizări, iar împreună cu oncologii, dozimetriştii şi tehnicienii ajustează tratamentul pentru fiecare combinaţie de tip pacient-boală în parte. Tratamentele cu radiaţii ionizante necesită utilizarea de radiaţii cu energie înaltă pentru a distruge celulele cancerigene.
Toate modalităţile de tratament cu radiaţii, indiferent de complexitatea lor, necesită contribuţii majore din partea fizicianului medical, atât pentru proiectarea tratamentelor, cât şi pentru a se asigura ca tratamentul proiectat este cel primit de pacient. Pentru acesta, este absolut necesar ca fizicianul medical să asigure funcţionarea în parametrii specificaţi a întregii aparaturi care produce radiaţii, a programelor de software care generează planuri de tratament, precum şi a echipamentului auxiliar imagistic cu care sunt echipate unităţile de tratament moderne. Tot fizicienii medicali sunt cei care se ocupă cu controlul de calitate (QC) al aparatelor de imagistică.
De asemenea, fizicienii medicali constituie veriga de legătură între radiologi/oncologi, tehnologii radiologi, ingineri, companiile producătoare de aparate de imagistică şi terapie, inspectorii de stat, organele legislative şi pacienţi fiind capabili să “traducă” în limbajul specific diferitelor domenii adiacente doleanţele fiecărei părţi. Deşi fizicienii medicali lucrează indirect cu pacienţi care nu îi văd, poate, niciodată, ei sunt cei care se asigură că medicii care îi diagnostichează şi tratează au la dispoziţie tot suportul fizico-tehnic, precum şi instruirea, pregătirea şi experienţa necesare înţelegerii operării aparaturii şi a tot ceea ce se ascunde în spatele “apăsării şi răsucirii de butoane”, dar şi a reglajelor necesare care să nu pericliteze nici calitatea actului medical, dar nici integritatea fizică a pacientului.