În Republica Moldova, pentru al 30-a oară este marcată
Conform datelor statistice la 01 ianuarie 2018 au fost înregistrate 11829 cazuri de infecție cu HIV din 15 835 estimate. Iar cel mai grav este că majoritatea persoanelor cu infecţia HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă. La fel, în jur de 50% de persoane sunt estimate că trăiesc cu această infecție, fără ca să cunoască despre aceasta, ceea ce produce un impact negativ asupra propriei sănătăți, și a societății în general.
Guvernul Republicii Moldova și-a asumat realizarea Programului Naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi ITS pentru anii 2016-2020, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1164 din 22.10.2016, având ca scop: minimizarea consecinţelor epidemiei HIV şi infecţiilor cu transmitere sexuală prin reducerea transmiterii, în special la populaţiile cheie, precum şi a mortalităţii asociate cu SIDA, acesta fiind aliniat la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și celor mai recente strategii ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) şi UNAIDS.
În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2018, în Republica Moldova se va desfășura campania socială „Te privește! Privește pe fiecare!”, cu sloganul: „Cunoaște-ți statutul HIV!”. În cadrul campaniei vor fi organizate activități de informare şi comunicare în toate raioanele țării, mass media şi on-line media. De asemenea, se vor crea condiții de testare confidențială, gratuită, sigură în această perioadă, disponibilă în locuri publice în majoritatea localităților țării.
Ziua Mondială de Combatere a SIDA – 1 decembrie oferă o oportunitate pentru a consolida eforturile de combatere a epidemiei HIV prin promovarea testării în scopul cunoașterii statutului HIV, informarea populației în special, a tinerilor despre infecția cu HIV, căile de transmitere și măsurile de prevenire, suportul persoanelor care trăiesc cu HIV în accesarea serviciilor de tratament și îngrijiri, formarea toleranței față de cei care sunt afectați de această epidemie, consolidarea durabilității serviciilor, relațiilor intersectoriale și capacităților comunităților-cheie.