Secția gastrologie

Cancerul gastric sau cancerul de stomac este cancerul care apare la nivelul stomacului, organul care este responsabil de primirea, stocarea și digestia alimentelor. Stomacul este asemănător unui sac muscular și este localizat la mijlocul părții superioare a abdomenului, chiar sub coaste. 

Conform statisticilor internaționale, cancerul gastric este a treia cea mai frecventă cauză de deces prin cancer din lume. Afecțiunea continuă să fie greu de tratat, deoarece majoritatea pacienților ajung la medicul gastroenterolog când boala este avansată.

Cancerul de stomac nu trebuie confundat cu alte tipuri de cancer care pot apărea la nivelul abdomenului, cum ar fi cancerul de colon (intestinul gros), ficat, pancreas sau intestin subțire (cancer duoden). Aceste tipuri de cancer pot avea simptome, evoluție și tratamente diferite.

Cancerul de stomac se dezvoltă lent, pe parcursul mai multor ani. În prima fază apar modificări precanceroase în căptușeala interioară a stomacului (mucoasa), care rareori cauzează simptome specifice. Prin urmare, modificările precanceroase rămân, de multe ori, nedetectate. 

Simptomele cancerului la stomac pot varia în funcție de stadiul bolii. În stadiile incipiente, cancerul de stomac poate fi asimptomatic sau simptomele pot fi vagi și ușor de confundat cu alte afecțiuni digestive comune.

Stabilirea diagnosticului de cancer la stomac se realizează de către medicul gastroenterolog. Acesta analizează starea clinică, simptomele prezente, dar și rezultatele analizelor recomandate. 

 Opțiunile de tratament pentru cancerul de stomac depind de stadiul cancerului, starea generală de sănătate și preferințele fiecărui pacient în parte. Alegerea celui mai potrivit protocol de tratament se face împreună cu medicul gastroenterolog.

Un diagnostic de cancer gastric poate schimba radical viața unei persoane. După diagnostic, este posibil să fie necesare schimbări semnificative în stilul de viață, inclusiv în ceea ce privește dieta și activitatea fizică. Multe persoane se confruntă cu dificultăți în alimentație din cauza schimbărilor apărute în stomac sau în funcția digestivă, mai ales dacă a fost necesară o intervenție chirurgicală. Nutriția adecvată, sub supravegherea unui dietetician specializat, este esențială pentru menținerea unei bune stări de sănătate și a unei greutăți corporale adecvate.

După tratament, monitorizarea continuă este esențială pentru a detecta eventualele recidive sau complicații.

 După tratament, mulți pacienți doresc să revină la activitățile lor normale, fie că este vorba despre muncă, hobbyuri sau viață socială. Este important ca această reintegrare să se facă treptat, în funcție de capacitatea fizică și de starea generală de sănătate. Uneori, pot fi necesare ajustări pentru a face față oboselii sau altor efecte secundare ale tratamentului. Nu te forța și ia lucrurile în ritmul tău!

Șeful secției Gastrologie oncologică este Lilian Antoci, doctor în medicină, care activează în domeniu mai mult de 30 de ani în calitate de chirurg-oncolog și efectuează intervenții chirurgicale de o complexitate majoră la pacienții afectați de cancer gastric a organelor cavității abdominale.